Nastavljen trend povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Trend povećanja koncentrcija zagađujućih materija u zraku nastavljen je jučer, a jutros na većini mjernih mjesta kvalitet zraka je sličan jučerašnjem, saopćeno je Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Foto: Arhiv

Opća meteorološka slika, sa aspekta uticaja na kvalitet zraka bi trebala do kraja dana da postane povoljnija.

Destabilizacija atmosfere, podizanje temperature zraka, nešto jači vjetar južnog i jugozapadnog smjera koji će donijeti i padavine u većem dijelu zemlje rezultirat će značajnijim opadanjem koncentracija zagađujućih materija u zraku tokom sutrašnjeg dana.

U srijedu su na svim mjernim mjestima u Federaciji sa kojih FHMZ prikuplja podatke (osim na stanici Ivan-sedlo) prekoračene propisane srednje dnevne granične vrijednosti za lebdeće čestice (>50 ug/m3). Zrak je ovim polutantom najviše bio zasićen u Živinicama, Tuzli, Zenici i Sarajevu.

Propisane granične srednje dnevne vrijednosti koncentracija za sumpordioksid (>125 ug/m3) su prekoračene na više mjernih mjesta, a najviše koncentracije su zabilježne u Zenici (>300 ug/m3), Živinicama i Tuzli. Visoka koncentracija ovog polutanta zabilježena je na jednoj mjernoj stanici u Sarajevu (Otoka).

Prekoračenja propisanih vrijednosti za druge mjerene polutante nisu zabilježena.

Za sprovedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar