Sačuvati uspomenu na Britanca koji se spalio zbog rata u BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Samožrtvovanje Britanca Grahama Bamforda, koji se prije tačno 23 godine u znak protesta zbog agresije i genocida u BiH spalio u Londonu, ne smije ostati samo uzaludan moralan čin poruka je Instituta za istraživanje genocida, Kanada (IGK) povodom godišnjice najhrabrijeg čina ovog Britanca.

Arhiv / 24sata.info

Žrtvujući svoj život, kako naglašava IGK, Graham šalje kontinuiranu poruku svim istinskim borcima protiv agresije i genocida da se ujedine u borbi protiv tih zločina.

"Posebno je njegova žrtva poruka istinskim braniocima BiH da u postdejtonskom vremenu moraju nastaviti političku borbu za anuliranje svih rezultata agresije i genocida koji su sve više opasnost i kočnica za normalno funkcionisanje države BiH", ocjenjuje IGK u saopćenju za javnost.

Iz ove organizacije poručuju da je, spaliti se iz dubokih moralnih razloga zbog zločina agresije i genocida prema narodu kojem ne pripada, velika poruka i pouka svima.

"Pozivamo sve patriote u i van BiH da konačno nešto više uradimo i da više sačuvamo uspomenu na velikog čovjeka koji je zarad moralnih principa žrtvovao vlastiti život", ističu u IGK-u.

Britanac Graham Bamford se prije 23 godine, usred bijela dana, ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Smrt u najstrašnijim mukama bio je njegov način da ukaže na največi zločin poslije Drugog svjetskog rata, zločin agresije i genocida nad građanima BiH.

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar