Poštenjačine: U kutiji za lijekove našli hiljadu eura pa novac vratili pacijentu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U vrijeme poremećenih vrijednosti i morala svaki primjer poštenja u Bosni i Hercegovini vrijedan je spomena.

Foto Avaz

Jedan takav stiže iz Opće bolnice “Dr. Mustafa Beganović” iz Gračanice, a riječ je o gestu dvoje medicinara Internog odjela Zehre Omerašević i Huseina Batalevića. 
 
Oni su kod teško bolesnog pacijenta Ibrahima Hasića (75) iz gračaničkog naselja Lukavica, kojeg su primili na odjeljenje 29. marta, u jednoj od kutija za lijekove pronašli dvije novčanice od 500 eura. Odmah su pozvali njegovu porodicu i vratili im novac.
 
S obzirom na svakodnevne priče o tome da medicinsko osoblje uzima novac od pacijenata za bilo kakve usluge, ova iz Gračanice ima još veći značaj i ovih dana je tema broj jedan u cijeloj općini. Porodica Hasić, tačnije Ibrahimov zet Suad uručio je direktoru gračaničke bolnice, dr. Almiru Sakiću pohvalu kao znak zahvalnosti za učinjeni gest prema njegovom puncu, koji je prekjučer otpušten na kućni oporavak.
 
- Ja sam u jednoj kutijici s lijekovima držao hiljadu eura za crne dane, zlu ne trebalo. Kada sam pošao u bolnicu, supruga Hanifa je sve moje lijekove, pa i tu kutiju s novcem, za koji mislim da nije ni znala, spakovala da imam terapiju u bolnici i da doktori vide šta sam koristio. Kad, odjednom, doktori mi kažu: “Ibrahime, evo, ovo su tvoje pare” – govori nam Hasić, upućujući sve pohvale za njegu koja mu je u ovoj ustanovi pružena tokom sedmodnevnog boravka.
 
Glavna sestra u bolnici Habzija Kovačević, sestra Zehra Omerašević, medicinski tehničar Husein Batalević, dr. Menedin Čauši te direktor bolnice, dr. Almir Sakić ovaj potez smatraju najnormalnijim činom svakog poštenog čovjeka.
 
- Drago nam je kada, umjesto sugestija ili kritika, dobijemo pohvalu. Moji radnici, koji su našli, za današnje vrijeme značajnu svotu novca i vratili ga pacijentu, pokazali su poštenje – kaže direktor bolnice, dr. Sakić.

 

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar