Ramić: Genocid izvršen u svim okupiranim mjestima, gradovima u opsadi i sigurnim zonama

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Direktor Instituta za istraživanje genocida, Kanada profesor Emir Ramić je komentarisao presudu Radovanu Karadžiću.

Emir Ramić / 24sata.info

Karadžić je u hijerarhiji ratne garniture političko- vojnog vrha entiteta Repubila Srpska najviše rangirani funkcioner koji je osuđen za genocid u Srebrenici. Nažalost, nije za genocid u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku, za što se nadamo da će Haško tužilaštvo uložiti žalbu i da će drugostepenom presudom biti osuđen i za taj zločin.
 
Političkim kompromisom Pretresnog vijeća MKSJ izostala je ključna, univerzalna i civilizacijska poruka presude da obeshrabri sve buduće planere i izvršioce genocida da ne mogu činiti zlo i da neće ostati nekažnjeni.
 
Nažalost donošenjem takve presude MKSJ pravda nije zadovoljena. U određenom kontinuitetu, iz razloga samo MKSJ poznatih, optužnica protiv Radovana Karadžića reducirana sa 32, na 11, te na 8 općina.
 
Međutim, sva raspoloživa, valjana i pouzdana dokumenta, a prije svega, empirijski izvori podataka, potvrđuju i dokazuju da je genocid izvršen u svim okupiranim mjestima, gradovima u opsadi i sigurnim zonama Ujedinjenih nacija, za što je kriv Radovan Karadžić.
 
Izricanjem takve presude ispunilo bi se očekivanja žrtava genocida, zadovoljilo pravdu i poslalo jasnu poruku svima na planeti Zemlji da će, u slučaju planiranja, pripreme, organizovanja i izvršenja genocida, uslijediti pravedna kazna. To bi značilo da na Planeti postoji izgrađena i razvijena svijest i sistem univerzalnih vrijednosti u savremenom demokratskom ljudskom društvu, volja i odlučnost da se djeluje u pravcu sprečavanja i kažnjavanja zločina genocida, čime bi se u praksi ljudskog i društvenog života potvrdila ciljnost i svrsishodnost Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.
 
Sud koji nije spreman da potpuno kazni zločin je nemoralni, politički sud.
 
Jedino je potpuna istina i pravda temelj budućnosti jedinstvene, suverene, demokratske BiH. BiH, Evropa i svijet ostaju i dalje bez pečata na stinu i pravdu kao opomenu budućim zločincima, kazao je Ramić.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar