FOTO / Ulična akcija u Sarajevu: Biti manjina ne znači biti manji - manjiNE

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Uličnom akcijom ispred sarajevske Katedrale članovi Koalicije marginalizovanih grupa ''Koma'' skrenuli su pažnju na prava manjina u Bosni i Hercegovini.

Foto: 24sata.info

U materijalima koje su dijelili prolaznicima naglasili su da manjine ne predstavljaju manje vrijedan segment društva.
 
Direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju Žarko Papić novinarima je kazao da je neriješeno pitanje položaja i prava nacionalnih manjina u Izbornom zakonu, odnosno nemogućnost izbora predstavnika nacionalnih manjina na više nivoe zakonodavne vlasti uključujući kantone, entitete, državu, glavna tema kampanje javnog zagovaranja koalicije, koju provodi Fondacija za socijalno uključivanje u BiH (FSU u BiH) uz podršku USAID-a.
 
Koaliciju čini 66 članica iz cijele BiH, a svojim položajem nastoje promijeniti položaj marginalizovanih grupa u sklopu Programa održivosti civilnog društva za sektor ljudska prava marginalizovanih grupa.
 
Papić je istakao da je jako bitno vršiti konstantan pritisak da bi što prije nacionalne manjine postale ravnopravne.
 
Savjetnik za kulturu i vjeru Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber je kazao da nijedna nacionalna manjina u BiH nema prava koja bi trebala da ima.
 
Prisutan je, navodi, problem koji je lako riješiti, a kojem niko ne pristupa u cjelovitosti.
 
- Nadam se da će nove generacije političara riješiti te probleme, jer ovaj sistem ne omogućava razvoj demokratskog društva - naglasio je Tauber.
 
Ulična akcija održana je pod sloganom ''Biti manjina ne znači biti manji - manjiNE''.


 
(FENA)

Pošaljite Facebook komentar