Hajra Ćatić: Sumnjam u iskrenost namjera pojedinaca

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Članice Udruženja "Žene Srebrenice" tokom današnjeg mirnog protesta u Tuzli izrazile su sumnju u iskrenost namjera pojedinih učesnika Investiciono-razvojne konferencije Srebrenica 2015. koja je danas otvorena, javlja Anadolu Agency (AA).

Hajra Ćatić / 24sata.info

"Taj događaj je dobar ako su namjere iskrene, ali nisam sigurna u iskrenost pojedinaca koji tamo prisustvuju. Srbija od 1992. godine duguje milione za poplavljena zemljišta zbog hidroelektrane u Bajinoj Bašti. Također, Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska stopirao je radove u poznatom lječilištu i banji Guber. Vidim da je i on stigao u Srebrenicu, pa očekujem da će dozvoliti da ovo mjesto ponovo bude turističko, kao što je upravo zahvaljujući Guberu nekad bilo", izjavila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja "Žene Srebrenice".
 
Ćatić je naglasila da se neka kretanja u Srebrenici trebaju dogoditi što prije, dok se grad nije "ispraznio".
 
"Oko moje kuće ima 40 praznih kuća. U samo sedam neko živi. Ljudi umiru, dosta je starijeg stanovništva, a ako se pod hitno nešto ne promijeni, u Srebrenici neće biti živih, nego će to biti jedno veliko groblje", naglasila je Ćatić.
 
Ona je podsjetila da se u protekle dvije godine na ovom području nije otvorena nijedna masovna grobnica, a prošle godine pet pronađenih tijela još uvijek nije identificirano.
 
"Žene Srebrenice" uz podršku ostalih bh. udruženja i građana Tuzle svakog 11. u mjesecu u centru ovog grada organiziraju mirnu protestnu šetnju, uz poruku "Pravda nama, kazna zločincima". Svakog 11. u mjesecu podsjećaju na genocid koji se desio u Srebrenici i okolini 11. jula 1995. godine.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar