Gradnja jedinstvenog studentskog paviljona od recikliranog materijala

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Internacionalni Burch univerzitet iz Sarajeva, u saradnji s francuskom ambasadom u Bosni i Hercegovini, Šumarskim i Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Fondacijom "Kulturno naslijeđe bez granica" (CHwB) i Udruženjem "Savjet za zelenu gradnju", pokreće akciju prikupljanja recikliranog materijala u svrhu gradnje studentskog paviljona.

Internacionalni Burch univerzitet / 24sata.info

Ovaj studentski paviljon bit će izgrađen od više od  80 posto recikliranog materijala koji će se prikupiti tokom akcije, koja je počela 21. augusta i traje do 30. septembra na području kantona Sarajevo. Inače, ovo jer prvi studentski paviljon ovakve vrste koji se gradi na području BiH.

Prostor će biti korišten za organiziranje izložbi i prezentacija, te kao mjesto okupljanja studenata. Paviljon je primjer kako je uz upotrebu recikliranih materijala moguće doprinijeti zaštiti životne okoline, energetskoj efikasnosti, ali i kreirati moderan prostor dostupan i prilagođen svima podjednako.

- Objekt studentskog paviljona u potpunosti će biti izgrađen od prirodnih i recikliranih materijala, što mu daje poseban značaj i vrijednost, te će kao takav biti uzor za buduća planiranja i prilagođavanja u građevinskom sektoru. U BiH se oduvijek gradilo  prirodnim materijalima kojima je naša zemlja bogata, a koji su danas posebno cijenjeni zbog svojih izolacionih karakteristika - kazala je šefica Odsjeka za arhitekturu Burch univerziteta - Sanela Klarić.

Dodala je da kroz gradnju ovog objekta žele ukazati na važnost recikliranja starih materijala i smanjenje otpada.

Također, Burch sa svojim partnerima poziva građane koji žele donirati stare prozore, vrata, opeku, drvo i druge materijale za gradnju.

Idejno rješenje za gradnju paviljona osmislili su studenti Burcha, dok je odluku o najboljoj ideji donio žiri sačinjen od stručnjaka iz oblasti arhitekture, zaštite kulturne baštine, umjetnosti i kulture, te francuske ambasade u BiH.

Gradnja paviljona počinje u oktobru, saopćeno je iz Burch univerziteta u Sarajevu.

 

(Fena)

Pošaljite Facebook komentar