Valentin Inzko: Upravo sada je vrijeme za suradnju i okretanje ka budućnosti

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Najoštrije osuđujem napad na premijera Vučića na dan kada odajemo počast, ne samo žrtvama u Srebrenici, nego i svim nevinim žrtvama u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji - kazao je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko povodom jučerašnjeg napada na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima...

Valentin Inzko / 24sata.info

... gdje se održavala komemoracija povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Istakao je da očekuje da će nadležni organi obaviti žurnu istragu te da će počinitelji biti procesuirani u skladu sa zakonom, jer je budućnost u nastavku procesa koji vode ka pomirenju, toleranciji, međusobnom uvažanju i općem napretku.

- Podržavam sve one koji svojim izjavama jasno pokazuju opredijeljenost da se mržnji kaže "ne", a tu prije svega mislim na premijera Vučića koji je pružio ruku Bošnjacima, majke Srebrenice, načelnika Durakovića, kao i na Predsjedništvo BiH - rekao je Inzko.

Poručio je da je sada trenutak, kao nikada ranije, da se intenziviraju odnosi i saradnja, prvenstveno između Sarajeva i Beograda, unutar BiH, ali i u cijeloj regiji te da je potrebno da se svi okrenemo ka budućnosti, kako bi ona bila bolja, posebno za mlade generacije.

Dodao je da međunarodna zajednica, kao i ogromna većina građana u BiH i regiji, neće odustati od ovog cilja, navodi se u saopćenju iz OHR-a.(Fena)

Pošaljite Facebook komentar