Masse: Genocid u Srebrenici najmračnije poglavlje evropske historije

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sjećanje na žrtve je od ključnog značaja za obrazovanje novih generacija o zločinima počinjenim prije dvije decenije u Bosni i Hercegovini - ističe član Kluba prijatelja BiH u Kanadskom parlamentu, kao i sponzor rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojenih u Kanadskom parlamentu 2010. i 2015. Brian Masse povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Brian Masse

On poručuje kako je vrlo bitno da se koriste lekcije naučene iz Srebrenice koje služe u osporavanju mržnje i netrpeljivost i da se dalje uči povijest ratnih zločina izvršenih u BiH od 1992. do 1995.

- Danas se sjećamo više od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici, jednog od najmračnijih poglavlja u novijoj evropskoj povijesti. Pamtimo preživjele žrtve ovog genocida, uključujući majke Srebrenice, koje su podijelile svoj bol i tužne uspomene za vrijeme moga boravka u Bosni i Hercegovini - kazao je Masse.

Navodi da je nedavno predložio drugu rezoluciju o genocidu u Srebrenici u kojoj je pokazana važnost sjećanja na ovaj genocid i koja potvrđuje podršku Kanade za bošnjačku zajednicu koja i dalje živi s traumama i patnjama.

- U ovoj rezoluciji se ponavlja važnost rada na istini, pravdi i pomirenju - podvlači Masse.

Zahvalio je Institutu za istraživanje genocida Kanada, Kongresu Bošnjaka Sjeverne Amerike i kanadskoj bošnjačkoj zajednici, koji rade zajedno s njim kako bi se osiguralo da se ovaj genocid nikad nezaboravi.

- Moramo kontinuirano obrazovati buduće generacije kako se ovakav zločin više nikada i nikome ne ponovi - poručuje Masse.

Institut za istraživanje genocida Kanada i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike zahvalili su Brianu Massei, velikom prijatelju BiH na kontinuiranoj borbi za istinu o genocidu u BiH i pravdi za žrtve tog zločina, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.(FENA)

Pošaljite Facebook komentar