Barašin: "Predmeti 'Tuzlanska kolona' i 'Bradina' i dalje aktivni"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Glavni tužilac BiH Milorad Barašin izjavio je danas da su predmet "tuzlanska kolona" i predmet vezan za zločine na području opštine Konjic tokom 1992. godine još aktivni, uprkos odluci o obustavljanju istrage.

Milorad Barašin / 24sata.info

"Ako dođe do prigovora u tim predmetima konačnu odluku treba da donese glavni tužilac BiH. U tom slučaju moraju se primijeniti odredbe Zakona o krivičnom postupku", rekao je Barašin novinarima.

Glavni tužilac BiH rekao je da će o prigovorima na odluku u obustavljanju istrage moći da govori kada ih dobije od MUP-a RS.

Barašin je napomenuo da je potrebno mnogo vremena da bi se donijela konačna odluka za predmete "Tuzlanska kolona", "Bradina" i "Glavatičevo".

"To je ogroman materijal i to treba sve iščitati", dodao je Barašin.

MUP Republike Srpske (RS) podnio je 24. decembra Kancelariji glavnog tužioca BiH prigovor na odluku o obustavljanju istrage u predmetu " tuzlanska kolona", a pritužbu na odluku o obustavljanju istrage protiv tri lica sa područja Konjica podnio je CJB Trebinje.

Bivši rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH David Schwendiman dao je 11. decembra saglasnost za obustavljanje istrage u predmetima "tuzlanska kolona" i za zločine počinjene na području opštine Konjic 1992. godine.

Tokom napada na kolonu JNA u Tuzli maja 1992. godine ubijeno je najmanje 50 vojnika, dok je u selima Bradina i Glavatičevo na području opštine Konjic stradalo 48 srpskih civila.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar