FOTO / Drvar: Prevoj Oštrelj pod sniježnim pokrivačem

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Na prevoju Oštrelj koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.040 metara pada snijeg, javila je Anadolu Agency (AA).

Foto: Anadolija

Ekipa Anadolu Agency (AA) sniježne pahulje zabilježila je na prevoju koji je linija između Unsko-sanskog i Kantona 10 (Livanjskog).

Snijeg se zadržava na krošnjama stabala, kao i obližnjim objektima koji su uglavnom nenaseljeni. Samo naseljeno mjesto Oštrelj pripada Općini Bosanski Petrovac, u Unsko-sanskom kantonu.

Saobraćaj na putnom pravcu Bosanski Petrovac - Drvar odvija se bez poteškoća. Snijega nema na kolovozu, ali i dalje pada. Na Oštrelju je veoma hladno i temperatura je ispod nule.

Snijeg je prekrio tablu koja pokazuje put za STC Oštrelj i "Titov voz" koji se nalazi u neposrednoj blizini i plijeni pažnju turista i prolaznika.

Inače, samo 12 kilometara udaljen od Bosanskog Petrovca, na putu za more, smješten je Zimski centar Oštrelj koji obiluje stoljetnim šumama.

Vrh je visok 1.330 m, a prevoj i naselje se nalaze na 1.040 m nadmorske visine.

Susret mediteranske i kontinentalne klime u kombinaciji s velikom nadmorskom visinom daje mu karateristike vazdušne banje. Obraslost pretežno četinarskom šumom i zanimljiva konfiguracija zemljišta, čine ovo mjesto posebno prijatnim za oči i duh.

Skijalište na Oštrelju jedno je u nizu onih što su izgrađeni s pratećim objektima nakon sarajevske olimpijade 1984. godine.

Nekadašnji Ski-centar Oštrelja poprilično je obnovljen zime 2007. i počeo je s radom 2. februara 2007. godine. Skijalište posjeduje vučnicu tipa sidro koja se nalazi između dvije staze dužina 1.500 i 950 metara. Posjeduju također bebi lift za one najmlađe uzraste.

Skijalište posjeduje i opremu za iznajmljivanje, školu skijanja i servis.

Zahvaljujući nadmorskoj visini i lokaciji na kojoj se prelamaju mediteranska i kopnena klima, Oštrelj je od davnina poznato atraktivno mjesto za razvoj izletničkog i zimskog turizma.

Inače, prije podne u našoj zemlji je bilo oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i slaba kiša. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature zraka u 10 sati iznosila je Bjelašnica -2 stepena, Ivan Sedlo i Sokolac 3, Bihać 4, Bugojno, Gradačac, Livno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 5, Bijeljina i Zenica 6, Mostar 10 i Neum 11 stepeni.

 

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar