VIDEO / I Srbi protiv krsta na Zlatištu: Ogorčenje u Istočnom Sarajevu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Trakavica s krstom na Zlatištu ne jenjeva. Sinoć ga je nekoliko osoba iz Sarajeva pokušalo oboriti. Sve jače ogorčenje načinom na koji je krst postavljen je i u Istočnom Sarajevu.

VIDEO /

Aleksandar Todorović, upravnik Elektrodistribucije Istočno Novo Sarajevo, kako saznaje TV1, organizator je postavljanja krsta na Zlatištu iznad Sarajeva. Todorović je i poslanik SNSD-a u Skupštini opštine Istočno Novo Sarajevo.

Kako saznajemo, on i još četvorica uposlenika, koristeći opremu Elektrodistribucije, pa i samu banderu za elektrovodove, u noći sa subote na nedjelju krst su postavili na Zlatište. Osim, zbog očite povezanosti, podrške kadrova SNSD-a iz Istočnog Sarajeva, predvođenih državnim delegatom Stašom Košarcem, građani, ali i aktivisti drugih stranaka ne kriju ogorčenje. Tvrde, to se ne može nazvati krstom i uvreda je simbola hriščanstva i ljudi koji do toga drže. Uvreda je i način postavljanja - krišom, po noći...

“I naravno izazvao, na moju najveću žalost, a i svih građana i Istočnog Sarajeva i Sarajeva, i revolt i negodovanje. Izazvao je i ono što je najgore - da su se ponovo našli jastrebovi sa jedne i sa druge strane, koji bi da taj događaj iskoriste, što je najgore, za najprimitivnije političke poene u aqktuelnoj predizbornoj kampanji”, ističe Radomir Kezunović, član GO NDP i bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Podsjetio je Kezunović na period od prije nekoliko godina, kada je izgradnja krsta aktuelizirana, navodeći da su akteri bili isti, a to je Savez logoraša RS na čelu sa Branislavom Dukićem. Zbog oštrih reakcije i podizanja tenzija, pogotovo iz Sarajeva, uspio je, uz blagoslov SPC, a zajedno sa tadašnjom gradonačelnicom Sarajeva Semihom Borovac smiriti nepotrebnu i neprimjerenu situaciju.

“Krajnje je vrijeme, gospodo logoraši iz RS, da tog Branislava Dukića sklonite. Njegove medvjeđe usluge, naročito nama u Istočnom Sarajevu, prešle su sve mjere. Gospodine Dukiću, kada sljedeći put budete imali ideju da nešto radite u Istočnom Sarajevu, dođite i stanite pod taj krst i nećemo vas morati braniti od braće muslimana nego ćeš se braniti od nas iz Istočnog Sarajeva”, dodaje Kezunović.

Nadležne institucije pozvao je da uklone objekat, a policiju da pokrene postupak protiv odgovornih i za postavljanje ali i za sinoćnji pokušaj rušenja. Naime, većih broj osoba iz Sarajeva pokušao je srušiti krst sinoć. Pet ih je privela policija s Pala, ali su nakon saslušanja pušteni. Jedadn od uhapšenih, izvjesni Mirza Hatić, obratio se pojedinim medijima nakon puštanja. Tvrdi, krst je s još 20-ak mladića pokušao srušiti zbog majki kojima su djeca ubijana u Sarajevu i Srebrenici. Dodao je i da će, ukoliko ne bude uklonjen za dva dana, isto pokušati. Asocijacija stvaralaca RS također je ogorčena sramotnim činom SNSD-ovih kadrovnika iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva.

“Ovo i na ovakav način nama ne treba. Posebno što nam ne treba na tom mjestu i onakav nazovimo krst Bože me oprosti. Mi smo prije sedam godina inicijativu pokrenuli ali na sasvim drugom mjestu, jer krst ne treba biti iritacioni faktor već da ima svrhu, a to je pomen na sve žrtve koje su pale u prošlom ratu”, kategoričan je Branko Radan, član Asocijacije.

Urađeno ne služi na čast ni onima koji su to napravili niti onima zbog kojih se spomen obilježje želi napraviti, zajednička je ocjena velike većine građana Istočnog Sarajeva. Tvrde, ako je neko namjeravao na ovaj način zaraditi koji glas više, grdno se prevario.(TV1)

Pošaljite Facebook komentar