VIDEO / Tuzla: Aktivirano klizište prijeti kompletnom naselju Crno Blato

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Klizište bi moglo poravnati čitavo naselje Crno blato - izjavio je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Dokanj Dražen Pejić

Zemlja "guta" kuću u naselju Crno Blato

U Općini Tuzla aktiviralo se do sada najopasnije i najveće klizište, u naselju Crno blato, i trenutno se vrši evakuacija 40 porodica sa tog područja.

Prema procjenama geologa, ugroženo je cijelo naselje. Došli smo na najteže klizište koje se pojavilo na području Općine Tuzla.

I dok smo upravo ovdje,  još uvijek je aktivno i dešava se klizanje - izjavio je šef geološkog tima Štaba civilne zaštite Tuzla Izet Žigić.

Kazao je da Mjesna zajednica Dokanj uz naselje Crno blato i još neke zaseoke  sigurno najugroženija od svih područja u Općini Tuzla.

- Klizište je aktivirano prije tri dana, ali nismo znali do danas da je stanje toliko katastrofalno i u situaciji smo da moramo večeras evakuisati oko 40 porodica. Klizište bi moglo poravnati čitavo naselje Crno blato - izjavio je predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Dokanj Dražen Pejić, istaknuvši da je najvažnije da nema žrtava..

Također je kazao da će stanovnici ovog naselja trenuto biti evakuisani u Osnovnu školu u Doknju, gdje se već pripremaju kreveti, ćebad, hrana i sve ostalo što bude potrebno za ove unesrećene porodice.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović  kazao je da je skupa sa geolozima donio jednoglasnu odluku da u ovom naselju niko nije siguran.

- Sada se  nalazimo na najugroženijem području u Crnom blatu. Geolozi Izet Žigić i Miralem Mulać i ja smo jednoglasni da ni jedna kuća ovdje nije sigurna i sada organiziramo hitnu evakuaciju građanada - izjavio je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Naglasio je da su trebali sa Štabom civilne zaštite Tuzla imati vanrednu sjednicu u 18 sati, ali da nisu stigli zbog ove neočekivane situacije i  da će sjednica biti održana večeras kasno.

Također Imamović je rekao da je u ovom momentu najbitnije spasiti stanovnike ovog do sada najugroženijeg područja u Općini Tuzla.
(Fena)

Pošaljite Facebook komentar