FOTO: U Maglaju najteže stanje, prilazni putevi potpuno blokirani

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici i dalje je preko 500 cm i ne vidi se mjerni instrument.

Foto: 24sata.info

U Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu proglašeno je stanje prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima, saopćio je danas Federalni operativni centar Civilne zaštite.
 
Stanovnicima Maglaja, gdje je stanje najteže, preko medija je objavljen kontakt telefon Vatrogasne jedinice, na koji mogu uputiti zahtjev za evakuaciju.
 
Vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici i dalje je preko 500 cm i ne vidi se mjerni instrument.
 
Vodostaj rijeka i dalje raste.
 
Na telefonski broj "121“ primljeno je oko 1.000 poziva građana.
 
Prilazni putevi Maglaju, Žepču i Zavidovićima potpuno su blokirani jer su pod vodom, kao i mnogim naseljima te mjesnim zajednicama.
 
U Zavidovićima je danas u 5.22 sata sirenama za javno uzbunjivanje oglašena opća opasnost.
 
Stanje na području te općine je veoma kritično. U naselju Maoča poplavljeno je pet stambenih objekata, voda je odnijela most u Stipinom Hanu.
 
U naselju Ribnica je poplavljeno dvadesetak stambenih objekata.
 
U Vozući, gdje je voda odnijela most, poplavljeno je također dvadesetak kuća i evakuirano deset osoba.
 
U naselju Stog je voda ušla u osam kuća, a u naseljenom mjestu Krivaja u dvadeset.
 
Pedeset kuća i mjesna džamija su poplavljeni u naselju Brezik, gdje je jedan most odnesen a drugi veoma ugrožen. Dvije osobe su zarobljene u poplavljenoj kući.
 
Vjetar i električni kablovi oštetili su krov jedne kuće te je hitno dostavljen najlon i kuća pokrivena.
 
Aktivirano je klizište u tom naselju te ugrozilo putnu komunikaciju na Regionalnom putu R-467 prema Olovu.
 
U naselju Kovači je poplavljeno 19 kuća, ugrožene su ambulanta, džamija i još 15 kuća. Kod škole je zarobljena porodica - otac, majka, sin, snaha i petoro djece, dok je u drugoj kući (iznad škole) zarobljen muškarac.
 
Most u naselju Skroze odnijela je voda, u prekidu je pet lokalnih vodovoda koji prelaze preko rijeke Krivaje.
 
Regionalni put R-467 prema Olovu od 13.15 sati je u prekidu u mjestu Stavci, pet kilometara uz rijeku Krivaju, kao i na 12. kilometru uzvodno.
 
Prema informacijama iz Olova, vodostaj rijeke Krivaja je opao za jedan metar u zadnjih sat vremena.
 
U naselju Dolina je dvadesetak kuća poplavljeno i odnesen most koji povezuje Dolinu i Mećeviće. U toku je evakuacija više osoba.
 
Zasad nema informacija da je u kućama zarobljen neko od ljudi.
 
Rijeka Bosna je u 9. 40 sati odnijela drveni most ''Duga'' u ulici Pinkasa Bandta u Zavidovićima. Jučer od 16.30 sati došlo je do izlijevanja vode, obustave saobraćaja te plavljenja Benzinske pumpe ''Almy".
 
Oba preostala mosta u gradskom jezgru na rijeci Bosni su ugrožena.
 
Poplavljeni su šest zgrada i prostorije Stare Općine te Radio Kluba, GSS, SNIK ''Atoma' i "Merhameta". Oprema je evakuirana.
 
Tokom noći bezuspješno je vrećama s pijeskom pokušano zaustavljanje bujice. U toku je evakuacija građana čamcima iz poplavljenih zgrada. Dosad su evakuirani stanari iz triju zgrada. Evakuirane su i četiri porodice iz ulice Radnička (stopostotni ratni vojni invalidi). Voda je prodrla u pogone preduzeća ''Krivaja'' u Zavidovićima te proslijeđen nalog Elektrodistribuciji da isključi struju kompletnom preduzeću, što je učinjeno jutros u 5 sati.
 
Voda je prodrla i u Tvornicu montažnih kuća te istovremeno isključena struja u pogonima.
 
U ulici Krivajska poplavljeno je 20 kuća, u mjestu Mećevići voda se izlila na regionalni put R-465 Zavidovići-Maglaj.
 
Vodostaj rijeke Bosne u blagom je porastu.
 
Za smještaj evakuiranih predviđene su dvije lokacije na lijevoj obali  Bosne - u Hotelu "Kristal" i Sportskoj dvorani, dok je na desnoj strani predviđena evakuacija u Prvu osnovnu školu.
 
Vodostaj rijeke Gostović je visok te je poplavljeno na više mjesta, na 7., 8. i 10. kilometru uzvodno. Poplavljene su kuće, vikendice, usjevi i plastenici. U prekidu je lokalni put prema Mahoju u mjestu Ornice (8. kilometar uz rijeku Gostović).
 
U prekidu je isporuka električne energije svim selima uz rijeku Krivaju te naseljima Alići, Mećevići i Hajderovići, kao i ulici Pinkasa Bandta.
 
Za evakuirane osobe pripremljeni su obroci hrane i pitka voda.
 
Federalni štab Civilne zaštite trenutno ima informaciju o pojavi klizišta u mjestu Dragovac-Vučjak, gdje je voda odnijela  propust a tokom jučerašnjeg dana evidentirano je klizište koje je u međuvremenu sanirano u mjestu Brezik.
 
Rijeka Bosna je u naselju Dolina poplavila dvadesetak kuća i odnijela most koji povezuje Dolinu i Mećeviće.
 
Na području općine Breza rijeka Stavnja izlila se noćas na lokalitetima Bate, Bulbulušići, Kahve, Podžupča te poplavila stambene objekte, u većini slučajeva prizmene dijelove, te ušla u nekoliko kuća.
 
Bilo je i nekoliko evakuacija stanovništva koje živi u neposrednoj blizini Stavnje.
 
Na području Mahmutović rijeke došlo je do izlijevanja rijeke Misoče i plavljenja stambenih objekata. Cijelu noć ekipe opskrbljene građevinskim mašinama dežurale su i pružale pomoć na najkritičnijim dionicama. Pojedinim kućama se nije moglo prići.
 
Tokom noći došlo je do stagnacije vodostaja jer je u planinskim dijelovima padao snijeg te se na pojedinim mjestima voda malo povukla.
 
Regionalni put Breza-Vareš je prohodan.
 
Na području općine Usora, u kojoj je  proglašeno stanje prirodne nesreće, najkritičnije je na dionici Ularica-Makljenovac-Doboj, gdje je obustavljen saobraćaj.
 
Trenutno je 30 kuća i stambenih objekata pod vodom. Rijeka Ularice se izlila u istoimenoj mjesnoj zajednici. Promet je prekinut na podrčju Srednja Omanjska, gdje se voda izlila u naselju Tokići.
 
U Mjesnoj zajednici Žabljak, rijeka Usora je poplavila dio industrijske zone te uveliko prijeti gospodarskim objektima, dok je nekoliko kuća pod vodom. Usora i dalje nadolazi te prijeti plavljenjem cijele indistrijske zone.
 
 
 
(FENA)

Pošaljite Facebook komentar