VIDEO / Biciklom od Vukovara do Sarajeva: Zaboraviti ne treba nikada, ali živjeti moramo

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Sport svakako treba biti jedan od načina da se oda počast žrtvama stradanja '90-ih godina u Vukovaru i Sarajevu.

VIDEO / Foto: AA

Članovi biciklističkog kluba iz Ilače u blizini Vukovara, Mario Blažić i Tomislav Ciprić, biciklima su doputovali iz Vukovara u bosanskohercegovačku prijestolnicu Sarajevo kako bi na ovaj način ukazali na značaj povezivanja ova dva grada, kojima je zajedničko stradanje nedužnih civila u ratu '90-ih godina.
 
Mario i Tomislav su iz Vukovara do Sarajeva putovali tri dana. Kako su kazali za Anadolu Agency (AA), putujući na biciklima mogli su da vide razlike u bh. kantonima, ali i entitetima Republika Srpska (RS) i Federacija BiH.
 
U razgovoru za AA Mario kaže da su se na ovo putovanje odlučili, jer ih zanima ovo podneblje.
 
"Veže nas nešto slično, rat je neka poveznica. Sarajevu i Vukovaru je zajedničko stradanje i pogibija nedužnih civila. Putujući ovamo, vidjeli smo veliki broj spomen-obilježja i grobalja. To je poveznica koja nas je i vodila na ovom putovanju", pojasnio je Mario.
 
Kako je kazao, kolega i on su se odlučili na ovaj poduhvat te su sve to povezali lijepim druženjem.
 
"U Sarajevu nisam prvi put. Ovo je grad sa dušom i poviješću", pojasnio je Mario. 
 
Oko 15 članova novoosnovanog biciklističkog sportskog kluba iz Ilače trenira intenzivno za ovakve i slične poduhvate.
 
Tomislav kaže da bi u cilju povezivanja Vukovara i Sarajeva trebalo češće organizovati neke karavane, zajedničke rute, kojima bi se obilježila ratna dešavanja u ovim gradovima, ali i povezalo stanovništvo.
 
Kako kaže, kako su prilazili Sarajevu, osjetili su život, ali kažu da se, ipak, i dalje osjeća podijeljenost između ljudi.
 
"Sport svakako treba biti jedan od načina da se oda počast žrtvama stradanja '90-ih godina u Vukovaru i Sarajevu. Postoji stotine načine na osnovu kojih se trebamo povezati, zaboraviti ne treba nikada, ali živjeti moramo", kazao je Tomislav.
 
Prema njegovim riječima, dolaze nove generacije, zaboravlja se šta se dogodilo.
 
U ova tri dana, koliko će biti u Sarajevu, Mario i Tomislav namjeravaju obići grad, posjetiti bogomolje svih religija, ali i ostale znamenitosti ovoga grada.
 
"Oduševljen sam Sarajevom, jer vlada domaćinska atmosfera. Sarajlije su dobri domaćini", kazao je Tomislav.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar