VIDEO&FOTO: U Sarajevu održana svečanost povodom suneta 150 djece

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Draga djeco, želimo da se ovog dana sjećate sa radošću i srećom i da ga pamtite do kraja života"

VIDEO / Foto: AA

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu danas je održana centralna svečanost povodom sunećenja 150 djece u potrebi sa prostora cijele Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).
 
U organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Istanbul i pod pokroviteljstvom agencije Eskisehir glavni grad kulture turskog svijeta 2013, u BKC-u je danas upriličena "Sunet svečanost" za djecu koja su ranije osunećena. Djeca, koja su nosila nošnju karaketerističnu za period nakon obrezivanja, danas su imala priliku slušati duhovne pjesme u izvedbi hora Fatih Sultan Mehmed iz BiH, kao i pogledati dječiju predstavu.
 
U obraćanju prisutnima, guverner Eskisehira Gungor Tuna Azim kazao je kako Turska sa BiH želi prijateljske i kulturne veze podići na najviši nivo.
 
"Osnivač moderne BiH Alija Izetbegović jednom je citirao Kur'anski ajet koji kaže takmičite se u dobroti. On je to sebi uzeo kao načelo i takmičio se u dobroti. I mi smo ovu božiju zapovijed uzeli kao vodilju i zbog toga smo ovdje danas sa vama. Draga djeco, želimo da se ovog dana sjećate sa radošću i srećom i da ga pamtite do kraja života. Naša želja je da na vašem licu uvijek bude osmijeh, a u vašem srcu radost i sreća", rekao je Tuna.
 
Izrazivši uvjerenje da će manifestacija poput ove približiti turski i bosanskohercegovački narod, Tuna je izrazio posebnu zahvalnost Centru za kulturu i obrazovanje Istanbul na ovoj, te svim drugim humanitarnim manifestacijama koje su organizovali u BiH.
 
U proteklom periodu u BiH je u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Istanbul i pod pokroviteljstvom agencije Eskisehir glavni grad kulture turskog svijeta 2013 osunećeno 150 djece u stanju potrebe.
 
 
 
(AA)