1900 kompleta naučne literature bibliotekama i institucijama u FBiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH u Sarajevu predstavnicima univerzitetskih biblioteka na području Federacije BiH uručio komplete enciklopedijske, naučne i visokoškolske literature.


Riječ je o 1.846 primjeraka knjiga, odnosno 115 različitih naslova, koje su dodijeljene u okviru kontinuiranog programa podrške ovog ministarstva izdavanju i otkupu referentne naučne literature i udžbenika.

Mašić je naglasio da su ovaj put u program podrške uključene naučne ustanove i instituti u oblasti društvenih i humanističkih nauka, među kojima su i Orijentalni institut, te instituti za istoriju i jezik, kao i Zemaljski muzej BiH.

Ocijenio je da se biblioteke s pravom nazivaju riznicama obrazovanja, istraživanja i duhovnog stvaralaštva, zbog čega je uvjeren da će ova donirana djela dati doprinos razvoju bibliotečke djelatnosti, te poboljšati i obogatiti bibliotečki fond visokoškolskih i naučnih institucija u FBiH.

- Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke prepoznalo je ulogu i značaj izdavačke i bibliotečke djelatnosti u realizaciji složenih reformskih procesa u oblasti nauke i visokog obrazovanja, te je od 2007. godine do danas u ove oblasti uloženo više od dva miliona i sto hiljada KM - istaknuo je.

Goste je u ulozi domaćina pozdravio direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, naglasivši da će univerzitetski udžbenici, stručna i naučna literatura obogatiti knjižne fondove univerzitetskih biblioteka i drugih institucija obuhvaćenih ovim programom. Istaknuo je zahvalnost  ovom ministarstvu što u NUB-u vidi partnera za različite programe i projekte koji se realiziraju na dobrobit studenata, ali i ukupne akademske zajednice.

- Zahvaljujem Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, s Damirom Mašićem na čelu, za ukupni angažman i podršku tokom proteklih godina, koji nam i na ovaj način daju nadu da nismo baš u potpunosti ostavljeni i zaboravljeni - istaknuo je on.

Svečanost uručivanja knjiga organizirana je u okviru redovnog godišnjeg sastaka ministra s direktorima, odnosno predstavnicima svih šest univerzitetskih biblioteka u FBiH, a upriličeno je i potpisivanje Ugovora o nastavku funkcioniranja sistema Registra naučnih institucija, naučnog kadra, naučnih projekata i infrastrukturnih ulaganja u FBiH između spomenutog ministarstva i NUB-a BiH.
 
Registar funkcionira već osmu godinu, a za njegovo redovno godišnje održavanje Ministarstvo će izdvojiti 21.000 KM.


(FENA)

Pošaljite Facebook komentar