FOTO&VIDEO: Ministarstvo odbrane BiH zadovoljno funkcionisanjem antikorupcijskog sistema Etička linija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Domu Oružanih snaga BiH (OS BiH) u Sarajevu održana je prezentacija rezultata projekta nulta stopa na korupciju. Radi se o projektu koji je pokrenut polovinom 2013. godine i koji je fokusiran na iznalaženje rješenja za uspostavom komunikacijskih kanala za efikasno otkrivanje i rješavanje nepravilnosti i korupcije unutar institucije.

VIDEO / Foto: Anadolija

Ministarstvo odbrane BiH zadovoljno je funkcionisanjem antikorupcijskog sistema Etička linija, koji je uveden prošle godine, u okviru borbe protiv korupcije, javlja Anadolu Agency (AA).

U Domu Oružanih snaga BiH (OS BiH) u Sarajevu održana je prezentacija rezultata projekta nulta stopa na korupciju. Radi se o projektu koji je pokrenut polovinom 2013. godine i koji je fokusiran na iznalaženje rješenja za uspostavom komunikacijskih kanala za efikasno otkrivanje i rješavanje nepravilnosti i korupcije unutar institucije.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, na konferenciji za novinare, kazao je da je Ministarstvo jako ozbiljno pristupilo problemu korupcije i da su u tom kontekstu implementirali ovaj projekat nulte stope na korupciju. Suština ovog projekta, kako je istakao Osmić, bilo je definisanje i jačanje postojećih struktura MO BiH sa novim alatima za suprostavljanje korupciji, afirmisati oblast prevencije i podcrtati značaj i potrebu za aktivnim pristupom ovoj oblasti.“Realizovali smo niz aktivnosti u okviru implementacije ovog projekta, a posebno ću istaći uspostavljanje elektronskog sistema za prijavu nepravilnosti u MO i OS BiH, koji omogućava besplatno i anonimno prijavljivanje nepravilnosti, odnosno Etička linija“, rekao je Osmić, dodavši da su održani seminar i konferencije za novinare s ciljem boljeg informisanja javnosti te da je pokrenuta interna informaciona kampanja o promoviranju Etičke linije.

Ministar Osmić je kazao da su ove aktivnosti donijele odlične rezultate, uz riječi da je Ministarstvo odbrane BiH u proteklom periodu izradilo dokument “Politike izgradnje integriteta, smanjenja rizika i borbe protiv korupcije u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH“, koji objedinjava napore u borbi MO i OS BiH na prevenciji i borbi protiv korupcije.

“Dokument predstavlja važan alat koji će moći svakodnevno upotrebljavati za efikasnu prevenciju i borbu protiv korupcije u odbramrenom sistemu. MO BiH jasno je opredijeljeno u pravcu nastavka proaktivnog pristupa u oblasti prevencije i borbe protiv korupcije“, rekao je Osmić.

Koordinator ovog projekta Kemal Korjenić istakao je da je Etička linija jedini sistem koji omogućava dvosmjernu komunikaciju sa anonimnim prijaviteljima. On je otkrio da ovaj sistem ne administrira MO BiH, što znači da nijedna prijava ne može biti korigovana ili izbrisana.“MO BiH, za projekt nulte stope tolerancije na korupciju, uložilo je 5.667 KM u 2013. godini, dok je planirano ulaganje 2.527 KM u 2014. godini. Radi se o projektu u koji je uloženo jako malo budžetskog novca“, rekao je Korjenić.

Generalni inspektor MO BiH brigadir Enes Husejnović pojasnio je da pored Etičke linije, postoje i drugi načini za prijavljivanje nepravilnosti u radu MO BiH, a to su direktni kontakt, telefon, SMS poruka, pismo, e-mail ili faks.

“U periodu od tri mjeseca, odnosno od decembra 2013. godine, MO BiH zaprimilo je 28 prijava o mogućim nepravilnostima i otvorilo predmete. U januaru i februaru primili smo 35 prijava, od kojih je 16 došlo preko Etičke linije. Etička linija pokazala se kao savremen alat kojim se iniciraju i nadgledaju ispitivanja i istrage o radu pripadnika MO BiH i OS BiH“, rekao je Husejnović.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar