VIDEO / Paddy Ashdown: Smjene koje sam pravio dovele su do hapšenja Karadžića i Mladića

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Govoreći o pitanju koje se postavlja, a to je kako preći izvan Dejtona, Ashdown je podsjetio na svoje riječi iz 2002. godine, kada je došao u BiH: "Dejton nam može biti pod, ali ne može biti plafon."

VIDEO / Paddy Ashdown / AA

Britanski diplomata Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u obraćanju medijima na Rose-Roth seminaru u Sarajevu, kazao je da je mišljenja da brojne zapadne vlade prave reviziju situacije u BiH.

"Centar problema za BiH je to što BiH nije funkcionalna država. Niko ne želi vidjeti centraliziranu BiH. Državni nivo mora biti u stanju da radi efikasno da bi zemlja mogla biti članica EU", pojasnio je Ashdown.

Prema njegovim riječima, cilj svake politike danas mora biti to da se napravi funkcionalna država.

Govoreći o pitanju koje se postavlja, a to je kako preći izvan Dejtona, Ashdown je podsjetio na svoje riječi iz 2002. godine, kada je došao u BiH: "Dejton nam može biti pod, ali ne može biti plafon."

"Kada smo formirali jedinstvenu vojsku, prešli smo izvan granica Dejtona", pojasnio je on.

Na novinarsko pitanje da li smatra da su smjene koje su napravljene za vrijeme njegovog mandata bile opravdane, Ashdown je odgovorio protupitanjem: "Da li je podiglo ili smanjilo tenzije to što su Radovan Karadžić i Ratko Mladić završili u Hagu?"

"Ja bih rekao da je smanjilo tenzije, jer je stvorilo okolnosti za održivi mir. Skoro svaka smjena koju sam napravio bila je iz razloga nesaradnje sa Haškim tribunalom", pojasnio je on.

Kako je kazao, ne možete imati održivi mir u BiH ako primarne arhitekte užasa nisu tamo gdje trebaju biti, u Hagu, kao predmet odluka i presuda Haškog tribunala.

"Kada sam došao ovamo, Hag je potraživao 50 zločinaca. Kao rezultat posla koji smo mi obavili i pritiska koji smo izvršili na vlasti u BiH, 12 ili 13 je završilo u Hagu gdje su procesuirani, čime je otvoren put i za Karadžića i Mladića", kazao je Ashdown.

(AA)

Pošaljite Facebook komentar