VIDEO: Mirnes Nišić: Muka nas je natjerala da tražimo drva u minskom polju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prve riječi su mu da se sada dobro osjeća.

VIDEO / Mirnes Nišić / AA

Mine u Bosni i Hercegovini nastavljaju da uzimaju ljudske živote i gotovo dvije decenije nakon završetka rata. Nedugo nakon što je smrtno stradao desetogodišnji dječak Sejdo Šiko iz mjesta Pribava kod Gračanice, mine su uzele i treći život u ovoj godini u BiH.
 
 U nesreći koja se dogodila prije dva dana nedaleko od naselja Seljublje kod Kalesije, u blizini Tuzle, smrtno je stradao Nedžad Selimović (29), dok je njegov prijatelj Mirnes Nišić (17) zadobio povrede gornjeg ekstremiteta.
 
Sakupljali su drva na mjestu koje je bilo poprište ratnih sukoba, no minsko polje nije bilo obilježeno. Ova nesreća, kao i prethodne, još jedan je pokazatelj da su siromaštvo i nezaposlenost u BiH među osnovnim razlozima stradanja nekoliko hiljada građana koji “trbuhom za kruhom” izlaz iz besparice traže sakupljajući drva ili željezo, nerijetko u minskim poljima.
 
Dugi hodnik Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla doveli su ekipu Anadolu Agency (AA) do bolničke sobe preživjelog Mirnesa. Prve riječi su mu da se sada dobro osjeća.
 
Prisjećajući se događaja od tog kobnog dana, Mirnes kaže da su često rezali drva na tom lokalitetu.
 
 

"Ja sam bio okrenut leđima. Detonacija me je bacila. Izgubio sam svijest i jedno vrijeme nisam znao za sebe. Čuo sam Nedžadov vrisak. Vidio sam da je živ", prisjetio se Mirnes dana kada je posljednji put vidio svog druga Nedžada.
 
Povrijeđene mladiće iz minskog polja izvukli su Nedžadov otac Mevludin Selimović i njegov prijatelj Ferid Mujkanović. 
 
"Bili smo pri svijesti i ja i on kada su došli njegov otac i još jedan komšija. Kada smo došli u bolnicu, mislim da je bio priseban", kazao je Mirnes.
 
Mirnesova majka Fatima Nišić je tog dana čula zvuk eksplozije dok je bila ispred porodične kuće u Kalesiji. Međutim, nije mogla ni naslutiti o čemu se radi.
 
"Oni su prvi koji su nastradali poslije rata. Svi idemo da dovučemo drva za svoje potrebe. Moj muž radi u Sloveniji tako da mi stalno idemo da sebi dovučemo drva", pojasnila je Fatima.  


 
U trenutku eksplozije Fatima je bila ispred kuće, ali je vijest o tome da su Nedžad i Mirnes povrijeđeni u eksploziji saznala od drugog sina.
 
"Pitao je za Mirnesa i rekao da su nastradali. Zvali smo ga na mobitel. Jednom me izbacio, a drugi put se javio i rekao da će biti dobro", pojasnila je za AA vidno potresena majka Fatima.
 
Eksplozija se dogodila na Majevici, na lokalitetu Stolice, gdje se nekada nalazio tv-repetitor. 
 
Glasnogovornica Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla Ersija Aščerić-Mujedinović kazala je da je pacijent inicijala N. S. primljen sa višestrukim povredama uzrokovanim eksplozivnom napravom.


 
"Imao je povrede abdomena, grudnog koša i donjeg ekstremiteta", pojasnila je Aščerić-Mujedinović stanje Nedžada Selimovića koji je juče izgubio bitku za život.
 
Za Mirnesa je kazala da ima povrede gornjeg ekstremiteta i da je trenutno stabilan, svjestan i kominikativan, pojasnila je.
 
Kako je ranije objavljeno, mjesto na kojem se desila eksplozija bilo je poprište ratnih sukoba, no minsko polje nije bilo obilježeno.
 
U BiH je trenutno više od tri posto teritorija prekriveno minama, a od 1996. godine u toj zemlji od mina je stradalo nekoliko hiljada osoba, od čega više od 200 djece. 
 
Siromaštvo i borba za goli opstanak učestalo prisiljavaju ljude u BiH da riskiraju život, pa su tako u samo nekoliko posljednjih dana od mina smrtno stradale tri osobe.
 
Najugroženija i najzagađenija minama u BiH su područja koja se nalaze na nekadašnjoj liniji fronta, odnosno današnjoj međuentitetskoj liniji. Smatra se da je oko 220.000 mina u BiH posijano na više od 13.000 lokacija.

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar