VIDEO / Stiže Nova godina: Gradovi regije u prazničnom ruhu

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Prijestolnice Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore okićene i ogrnute u praznično ruho spremno dočekuju božićne i novogodišnje praznike

VIDEO / Beograd / AA

Prijestolnice Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore okićene i ogrnute u praznično ruho spremno dočekuju božićne i novogodišnje praznike. U Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Podgorici ali i drugim gradovima zemalja zapadnog Balkana vlada praznični duh.
 
Jelke, sajmovi i svijetleći samo su neki od detalja koji ukrašavaju gradove regije. 
 
Pred nadolazeće božićne i novogodišnje praznike građani su veseli, kupuju poklone i barem u ovo doba godine pokušavaju zaboraviti na lošu ekonomsku situaciju u regiji ali i svijetu.
 
Bosanskohercegovačka prijestolnica Sarajevo spremno dočekuje Božić i Novu godinu.
 
Ulice su okićene, osjeti se praznični duh, a u toku je i "3. Sarajevo Holiday Market" u kojem najviše uživaju najmlađi građani Sarajeva.
 
Kao i svake godine bit će organizovan javni doček koji će se sastoji iz centralnog i dječijeg dijela.
 
Centralni program ispraćaja stare i dočeka Nove godine bit će održan pod sloganom ''Tropska noć u Sarajevu'', bit će u znaku uspjeha fudbalske reprezentacije BiH, odnosno njenog plasmana na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Brazilu.  


 
Sarajka Elvedina Šehović već nekoliko godina prodaje novogodišnje ukrase. Kako kaže za Anadolu Agency (AA), prodaja ove godine ide bolje u odnosu na prethodne.
 
Govoreći o pretprazničnoj atmosferi u Sarajevu, ona je kazala da se ona osjeti "tek onako malo te da je njoj lično svaki dan isti".
 
Širom Hrvatske, pa tako i prijestolnice Zagreba, ovih dana vlada praznični duh.Prazničnu atmosferu uljepšalo je i sunce ali i poprilično visoke temperature za ovo doba godine. Tako je u hrvatskoj prijestolnici posljednjih dana zabilježeno i 16 stepeni Cezijusa.
 
Najmlađi su razočarani nedostatkom snježnog pokrivača, dok su starijima lijepi dani omogućili ugodniju kupnju kako bi Božić u porodičnom domu bio potpun.
 
Kako je javio dopisnik AA, u hrvatskoj prijestolnici, po neobično toplom vremenu za ovo doba godine, vlada gužva i užurbanost.


 
Zagrepčanka Julijana Martinić ranije je kazala za AA da se praznična atmosfera u Zagrebu ove godine više osjeti nego prethodnih godina.
 
Govoreći o promjenama koje je Hrvatskoj donio ulazak u Evropsku uniju (EU), Martinić kaže da se promijenilo mnogo.
 
“Ulazak u EU je donio mnoge pozitivne stvari. Treba nam još puno discipline”, pojasnila je Martinić.
 
Učenik jedne srednje škole u Zagrebu Luka Plavec kazao je da se u pretpraznično vrijeme uvijek lijepo osjeća i da praznike jako voli.
 
“Svi su veseli oko mene. Trg Josipa bana Jelačića je ove godine stvarno jako lijepo uređen”, kazao je Luka i dodao da je Zagreb ove godine više okićen nego prethodnih godina.
 
On dodaje da se od ulaska Hrvatske u EU ništa bitno nije promijenilo.
 
“Postoje promjene, ali ništa radikalno”, pojasnio je.
 
Organizacija dočeka Nove 2014. godine i Pravoslavne nove godine u većini gradova Srbije bit će skromnija nego ranije.
 
Neke lokalne samouprave zbog krize u budžetu neće organizovati proslave na trgovima, a neki će nastupe poznatih muzičara finansirati uz pomoć sponzora.
 
Grad Beograd organizuje doček Nove 2014. godine i Pravoslavne nove godine na platou ispred Skupštine ali izvođači još nisu poznati.
 
U centralnim ulicama Beograda već vlada novogodišnja atmosfera. Gradske ulice, pogotovo Knez Mihajlova ulica, su ukrašane rasvjetom.
 
 U Beogradu će i ove “najluđe” noći biti održane tradicionalne manifestacije, poput Ulice otvorenog srca.
 
Većina građana će ipak, zbog besparice, izabrati proslavu u svojim domovima, u krugu porodice i prijatelja.
 
I građani Crne Gore se pripremaju za Božić i Novu godinu.
 
Centralna božićna misa, kao i prethodnih godina, bit će u katedrali Sv.Tripuna u Kotoru.
 
Građani Crne Gore će se ipak, ukoliko žele da Novu godinu dočekaju na otvorenom, morati uputiti prema jugu države.
 
Najveselije i najzabavnije će biti u Budvi, gdje će nastupati zvučna imena muzičke scene.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar