FOTO & VIDO: Oružani sukobi u Južnom Sudanu, pripadnici bh. misije povučeni u baze UN-a

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ministarstvo sigurnosti BiH dobija redovno izvještaje od zamjenika rukovodioca kontigenta. U Južnom Sudanu trenutno je 25, od ukupno 36 policajaca iz bh. kontigenta koji učestvuje u mirovnoj misiji UN-a

VIDEO / Foto: Anadolija

Svih 25 policajaca i policajki iz Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze u Južnom Sudanu i učestvuju u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u toj zemlji, zdravi su i na sigurnim mjestima, iako je sigurnosna situacija u toj zemlji pogoršana, rekao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju Samir Rizvo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Od početka oružanih sukoba u Južnom Sudanu u ponedjeljak, kako je naglasio Rizvo na konferenciji za novinare, Ministarstvo sigurnosti BiH dobija redovno izvještaje od zamjenika rukovodioca kontigenta. On je dodao da su svi pripadnici bh. kontigenta u Južnom Sudanu odmah evakuisani u baze UN-a, te da su svi zdravi. No, kako je naglasio Rizvo, sigurnosna situacija u Južnom Sudanu se od ponedjeljka do danas povremeno usložnjavala, a posebno u sjevernim dijelovima zemlje, gdje danas eskalirala.

"Najugroženija područja su sjeverni dijelovi i glavni grad Juba, gdje mi imamo pet policajaca i četiri policajke. Na sjeveru imamo jednog policajca i jednu policajku u Bentiju, i u gradu Boru jednog policajca. Ostali nisu ugroženi, jer se nalaze u dijelovima Južnog Sudana gdje još nisu pokrenuti sukobi. Prema posljednjem vanrednom izvještaju, svi policajci i policajke su živi, zdravi i na sigurnim mjestima, i u toku je evakuacija jednog iz Bora prema Jubi. Iz Bentija je policajka evakuisana, a policajac je ostao, jer je bio na dužnosti tim-lidera na tom mjestu", rekao je Rizvo.Ministarstvo sigurnosti BiH je zbog velikog interesovanja porodica i prijatelja članova bh. kontigenta u Južnom Sudanu, odlučilo da javnost upozna sa situacijom i stanjem bh. policajaca u toj afričkoj zemlji.

Prema Rizvinim riječima, UN još uvijek nije donio odluku da se misija evakuiše iz te zemlje, te da je za sutra zakazan sastanak u štabu misije u Jubi sa svim komandantima nacionalnih kontigenata u okviru misije, nakon čega će i Ministarstvo sigurnosti BiH imati više informacija.

 Policajci iz BiH od 2006. godine učestvuju u mirovnoj misiji u Sudanu, koja je 2011. tranformisana u Južni Sudan, jer je te godine taj dio dobio nezavisnost.

Rizvo je kazao da trenutna misija u Južnom Sudanu broji 36 službenika iz BiH, od kojih je njih 25 trenutno u zemlji, dok su ostali na odustsvu u BiH ili su odsutni iz drugih opravdanih razloga.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar