VIDEO / Praštalo: Evropski pokret je prepoznao značaj Turske ne samo u regionu nego i u svjetskim razmjerima

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević rekao je danas nakon sastanka sa ambasadorom Republike Turske u BiH Ahmetom Yildizom i predsjednikom Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predragom Praštalom, da je Truska i više nego prijateljska zemlja BiH

VIDEO / Foto: Anadolija

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo podsjećajući da taj pokret u saradnji sa turskom ambasadom u BiH realizira projekt „Bosna i Hercegovina – Turska, most kultura i civilizacija u kontekstu ekonomske saradnje“, rekao je danas u Bihaću da je Evropski pokret prepoznao ulogu i značaj Republike Turske ne samo u regionu nego i u svjetskim razmjerima, javlja Anadolu Agency (AA).

„Radi se o zemlji koja ima snažan ekonomski i društveni razvoj i na 100. godišnjicu od nastanka Republike, prema nekim procjenama, trebala bi da uđe među top deset svjetskih ekonomija. Mi smatramo da Bosna i Hercegovina može, mora i treba da bude partner i da mi osjetimo zajedno sa Turskom dobrobiti prosperiteta i napretka nama prijateljske zemlje. Svaki mudar čovjek, prije svega političar u Bosni i Hercegovini bi trebao da prepozna ovaj trend napretka i razvoja Republike Turske i da radi u interesu svih građana BiH, odnosno da osjeti dobrobit i da se uključi u ovu lokomotivu ekonomskog i društvenog razvoja Turske, jer je Turska jedna prijateljska zemlja koja je dobronaklona svima nama u Bosni i Hercegovini“, poručio je Praštalo.

Načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević rekao je danas nakon sastanka sa ambasadorom Republike Turske u BiH Ahmetom Yildizom i predsjednikom Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Predragom Praštalom, da je Truska i više nego prijateljska zemlja BiH.

On je rekao da mu je čast i zadovoljstvo „što nam je u posjetu došao ambasador Turske, više nego prijateljske zemlje Bosni i Hercegovini, jedne od najvećih svjetskih i evropskih ekonomskih sila“.

Galijašević je rekao da je ambasadora informisao o stanju u Općini Bihać, njenim razvojnim potencijalima i prirodnim resursima, te podsjetio da je naglasio važnost investiranja turskih kompanija na području Općine Bihać, a s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u tom dijelu, ali i širom Bosne i Hercegovine.

On je naglasio potrebu konkretne ekonomske saradnje Bihaća sa gradovima iz Republike Turske, te podsjetio i da je njegov grad pobratimljen sa turskim Kušadasijem.

Ukazujući na važnost pomoći Turske koja se ogleda u povoljnom sistemu kreditiranja u iznosu od 100 miliona eura putem Ziraat Banke, Galijašević je napomenuo kako bi opseg realizacije tih kredita trebao biti proširen i izvan povratničke kategorije.

„Nama treba takva pomoć. To govorim zato što imamo nefunkcionalnu državu sa 13 vlada gdje je veliki broj ljudi na budžetu i bojim se da to ova zemlja ne može izdržati“, pojasnio je Galijašević.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar