FOTO VIDEO / Šehić: BiH je međunarodno priznata država, i to, izgleda, treba uvijek iznova naglašavati

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Poruke i principi ZAVNOBIH-a i dalje žive. ZAVNOBIH se ovih dana obilježava samo na jednom dijelu BiH. Jednoga dana, nadam se uskoro, to će biti zajednički praznik svih građana BiH", poručio je Šehić.

VIDEO / Zijad Šehić / AA

Predavanje o temi: "Državnost Bosne i Hercegovine" koju Univerzitet u Sarajevu organizira kako bi obilježio jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, upriličen je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA). Cilj predavanja je prikazati da je BiH, kroz hiljadu godina svog postojanja, bila i još uvijek je historijska činjenica.

Izlagač je bio prof. dr. Zijad Šehić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu koji je kazao da nikada ranije u historiji BiH nisu bile donesene tako važne odluke, za njene narode, kao što su to bile odluke usvojene na drugom zasijedanju ZAVNOBIH-a, održanom u Sanskom Mostu od 30. juna do 2. jula. 1944. godine.

"BiH je međunarodno priznata država, historijska činjenica i to, izgleda, treba uvijek iznova naglašavati, potencirati, jer njeno osporavanje traje već duže vremena", pojasnio je Šehić i dodao da "treba čvrstim argumentima, činjenicama potvrditi da je BiH historijska činjenica, da je međunarodno priznata država, a ono što ulazi u domen politike, treba prepustiti drugima".Prema njegovim riječima, BiH je u raznim periodima, u raznim vremenima, uvijek imala tu svoju strukturu koja je na kraju i omogućila da ona postane samostalna država, da ostvari ono što je u tih hiljadu godina, bio često i san.

"Ovo predavanje želi da prikaže sve najznačajnije činjenice BiH koje su nju karakterisale kao državu sa svim tim elementima kroz različite historijske periode", pojasnio je Šehić.

Profesor je, govoreći o Dejtonskom mirovnom sporazumu, kazao da je ovaj Sporazum potvrdio tri principa i to međunarodno priznate granice BiH, da je BiH historijska činjenica te ravnopravnost naroda koji u njoj žive.

"Poruke i principi ZAVNOBIH-a i dalje žive. ZAVNOBIH se ovih dana obilježava samo na jednom dijelu BiH. Jednoga dana, nadam se uskoro, to će biti zajednički praznik svih građana BiH", poručio je Šehić.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar