VIDEO / Advokat Dupovac: Presuda od 15 godina zatvora je previsoka

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Tužilaštvo BiH zadovoljno drugostepenom presudom u predmetu Jašarević, kojom je Mevlid Jašaravić osuđen na 15 godina zatvora

VIDEO / Senad Dupovac / 24sata.info

Presuda od 15 godina zatvora koja je danas u drugostepenom postupku izrečena Mevlidu Jašaraviću je previsoka, smatra njegov advokat Senad Dupovac.

"Ali, kad sam saslušao obrazloženje kazne, shvatio sam i razloge", rekao je Dupovac, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema njegovim riječima, shodno zakonskim odredbama, svrha kazne treba da je sasvim druge prirode, kako i piše u Zakonu o rehabilitaciji.

"Međutim, predsjednik Apelacionog vijeća između ostalog kaže da je ova kazna poruka međunarodnoj zajednici da se BiH bori protiv terorizma. Znači svrha kažnjavanja je bila poruka međunarodnoj zajednici", istakao je Dupovac.

Borbu će, kako je kazao advokat, nastaviti pred Ustavnim sudom BiH, jer smatra da je prekršena odredba Člana 6. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

"Olakotne okolnosti koje su postojale na strani optuženog, sud nije cijenio. Raspon za krivičo djelo za koje je presuđen je od pet do 20 godina i evidentne su okolnosti koje su ukazale kod mog branjenika, a koje je morao sud uzeti kao olakšavajuće. Sa tog aspekta, smatram da je došlo do povrede njegovih prava i svakako ću nastaviti dalje borbu", poručio je Dupovac, dodavši da kazna od 15 godina zatvora u vrijeme kada neki drugi izlaze iz zatvora još više kod njega stvara nervozu.

Dupovac je naglasio kako mu je bila čast što je branio Jašarevića, iako je do sada imao i teže predmete. On je dodao da je dao sve od sebe, te da neće pokleknuti u borbi.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić istakao je da je Tužilaštvo zadovoljno osuđujućom presudom.

"Tužiteljstvo BiH zadovoljno je osuđujućom presudom u predmetu Jašarević. Zadovoljni smo što je potvrđena kvalifikacija Tužiteljstva BiH. Presuda je osuđujuća, kazna je blizu gornjeg maksimuma, mada bi bili zadovoljniji da je u ovom predmetu izrečena maksimalna kazna", rekao je Grubešić.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine kojim je predsjedavao sudija Hilmo Vučinoć osudilo je danas srbijanskog državljananina Mevlida Jašarevića na ukupno 15 godina zatvora zbog terorističkog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu 2011. godine.

Ovo je pravomoćna presuda na koju Jašarević nema pravo žalbe. Jašarević je, inače, oslobođen u dijelu za organiziranje terorističke grupe, jer su Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić ranije oslobođeni optužnice za krivično djelo terorizam, odnosno pomaganje Jašareviću u izvršenju terorističkog napada.

''Ova presuda pokazuje istrajnost Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma i odraz je težine počinjenog krivičnog djela'', rekao je sudija Vučinić.

Jašareviću će se u kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru od 28. oktobra 2011. godine, a u pritvoru ostaje do upućivanja na izdržavanje kazne.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar