FOTO & VIDEO: Potpisana zajednička izjava načelnika Generalštabova zemalja članica Američko-Jadranske povelje

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Zajednički štab Oružanih snaga BiH domaćin je 17. konferencije načelnika štabova zemalja članica Američko - Jadranske inicjative (A5) koja je održana danas u Sarajevu.

VIDEO / Foto: Anadolija

Načelnik ZŠ OSBiH general bojnik Ante Jeleč rekao je danas u Sarajevu da će snage zemalja sa prostora regije zapadnog Balkana koje učestvuju u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, ostati u toj zemlji do završetka te misije NATO-a, javlj Anadolu Agency (AA).

Zajednički štab Oružanih snaga BiH domaćin je 17. konferencije načelnika štabova zemalja članica Američko - Jadranske inicjative (A5) koja je održana danas u Sarajevu.

Osim domaćina načelnika ZŠ OSBiH general bojnika Ante Jeleča, konferenciji su prisustvovali načelnici Glavnih štabova Albanije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, zamjenik komandanta Američke komande za Evropu (USEUCOM), te komandanti EUFOR-a i NATO štaba u Sarajevu.

Tema konferencije je "Post ISAF prioriteti u očuvanju kapaciteta za kolektivnu odbranu".

Danas je potpisana zajednička izjava načelnika Generalštabova zemalja članica Američko-Jadranske povelje.Izjavu su potpisali zamjenik komandanta Američke komande za Evropu vice admiral Charles W. Martoglio, načelnik Štaba OS Albanije general major Jeronim Bazo, načelnik ZŠ OS BiH general bojnık Anto Jeleč, zatim načelnik OS Hrvatske general Drago Lovrić, načelnik GŠ OS Makedonije general pukovnik Gorancho Koteski i načelnik GŠ OS Crne Gore vice admiral Dragan Samardžić.

U izjavi, između ostalog, navodi se da su načelnici današnji sastanak iskoristili kao priliku da potvrde njihovu čvrstu opredijeljenost za daljnje jačanje odnosa, kao i proširenje i produbljivanje područja vojne saradnje između zemalja potpisnica ove Povelje.

“Razvoj i održavanje osnovnih sposobnosti za individualni i regionalni doprinos u trenutnim i budućim operacijama podrške miru su i  biće naša potreba, izazov i prioritet”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Također, u izjavi se navodi i to da su načelnici danas podijelili i pozdravili ideje prezentovane na konferenciji, te odlučili formirati Radnu grupu Američko-Jadranske povelje sa zadatkom razmotranja pomenute ideje i sačinjavanja preporuke za slıjedeću konferenciju na nivou ministara odbrane i načelnika generalštabova zemalja članica ove Inicijative.

“Posebno podržavamo ideju procjene mogućnosti zajedničke obuke i vježbi jedinica, kao i sposobnosti zemalja članica A5 Inicijative zajedno sa partnerskim zemaljama i njihovim jedinicama Nacionalne garde”, navodi se u izjavi kojom je pozdravljena inicijativa Makedonije da bude domaćin vježbe LIVEX u 2015. godini kao i inicijativa Albanije da bude domaćin vježbe “Zajednička reakcija 2015”.U izjavi se navodi i to da načelnici potvrđuju snažnu podršku NATO multinacionalnim inicijativama, kao što je Balkanski regionalni pristup protuzračnoj odbrani.

Oni su uvažili i spremnost načelnika Generalštaba Crne Gore da bude domaćin sljedeće 18. Konferencije načelnika Generalštaba zemalja članica Američko-Jadranske povelje.

General-bojnik Ante Jeleč, u svom obraćanju nakon potpisivanja zajedničke izjave, kazao je da pet zemalja učesnica, zajedno sa SAD-om, zajedno učestvuju u projektu zajedničkog djelovanja u regiji i svijetu.

Prema njegovim riječima, na taj način se uviđa 'šta mogu uraditi sami, šta ponuditi kolegama iz regije', te se informiraju 'šta to ostale zemlje regije imaju ponuditi' kako bi se zajedno pripremali, obučavali i djelovali u kriznim situacijama u regiji.

“Mi smo zaključili da imamo dosta prostora da zajedno radimo, da vrijedno radimo i da u ovim uvjetima, kada su nam ograničeni budžeti, kroz program pametne odbrane, učinimo više da naše oružane snage budu spremnije, sposobnije, da imaju veće kapacitete i u budućnosti zajednički djelujemo i radimo”, pojasnio je Jeleč.

On je dodao da su svi, koji sudjeluju u misiji ISAF u Afganistanu, potvrdili da će ostati do kraja.

Američko – Jadranska inicijativa je formalno utemeljena 2. maja 2003. godine, kada su ministri inostranih poslova SAD-a, Albanije, Hrvatske i Makedonije u Tirani potpisali dokument „Američko-Jadranska inicijativa“.

Cilj ove inicijative je jačanje regionalne sigurnosti i stabilnosti, kao preduslova za brže uključivanje u euro-atlantske integracije, te jačanje demokratije i manjinskih prava.Kao glavna područja saradnje ističu se: suzbijanje terorizma, prekogranični kriminal i oružje za masovno uništenje, korupcija i ılegalna trgovina. narkoticima. Dokument daje podsticaj i tekućim reformama oružanih snaga u zemljama članicama i njihovu međusobnu vojnu saradnju.

U decembru 2008. godine Bosna i Hercegovina je, zajedno sa Crnom Gorom, pristupila u punopravno članstvo Američko-Jadranske inicijative i od tada aktivno učestvuje u ovom regionalnom forumu, te je popularni slogan A-3 promijenjen u A-5.

Pored Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije, kao punopravnih članica, Republika Srbija ima status posmatrača u ovoj inicijativi.

Konferencija načelnika štabova u Sarajevu je prigoda za iskazivanje efikasne saradnje, dobrosusjedskih odnosa i uspješnog napretka u pravcu punopravnog članstva u NATO. Ovaj događaj će biti prilika za razmjenu mišljenja i ideja kako bi se postigli zajednički ciljevi, te povećala regionalna saradnja i unaprijedila sigurnost i stabilnost regiona.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar