FOTO: Pod parolom "Nacionalizam ubija" obilježen Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Povodom obilježavanja 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, aktivisti i aktivistkinje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije organizovali su mirovnu akciju pod nazivom "Nacionalizam ubija" ispred sarajevske katedrale.

Foto: Anadolija

Cilj mirovne akcije je da poslati poruku javnosti da je fašizam koji se danas promoviše kroz nacionalizam, poguban za svako društvo i pojedinca ali i da se oda počast svim žrtvama fašizma kako bi u budućnosti gradili zdraviju društvenu zajednicu i promovisali pozitivne društvene vrijednosti.

Koordinator udruženja Edvin Kanka Ćudić kazao je da je cilj akcije i da se podsjeti da BiH već 20 godina živi u idejama nasilja i da gradi kulturu nasilja.

"Cilj ove organizacije je, a trebao bi biti i cilj NVO sektora u BiH, gradnja kulture nenasilja za budućnost", kazao je on.

Ćudić je naglasio kako se radi o prvoj značajnijoj manifestaciji spomenutog udruženja.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembar, obilježava se u znak sjećanja na Kristalnu noć u nacističkoj Njemačkoj 9. na 10. novembar 1938. godine, kada se dogodio progon nad tamošnjim jevrejskim stanovništvom.

U Kristalnoj noći ili, kako se još naziva - Noći progona - njemački nacisti su razorili, uništili i opljačkali bezbrojne jevrejske radnje, preduzeća i institucije, zapaljeno je više od 1.000 sinagoga, potpuno je razoreno više od 7.000 jevrejskih preduzeća, kao i brojni jevrejski domovi, bolnice, škole i druge institucije.

Tokom neobuzdanog nasilja koje je uživalo široku podršku svih segmenata nacističkih vlasti, ali i običnih građana, ubijena je najmanje 91 osoba jevrejskog porijekla, a oko 30.000 je odvedeno u koncentracione logore.

Kristalna noć bila je jedna vrsta uvoda u potpunu tragediju jevrejskog naroda pod nacizmom tokom Drugog svjetskog rata, kada je tokom takozvanog ''konačnog rješenja'' odnosno holokausta ubijeno oko šest miliona Jevreja.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar