Pionirska ulica: RS želi srušiti objekat u kojem je zapaljeno više od 70 civila

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

- Na toj lokaciji planirano je rušenje samo jednog stambenog objekta i to kuće u kojoj se zločin dogodio.

Višegrad / AA

Za danas zakazana rasprava u postupku eksproprijacije kuće u Pionirskoj ulici u Višegradu, u kojoj je 14. juna 1992. godine zatočeno i zapaljeno više od 70 civila, odloženo je iz proceduralnih razloga.
 
Time se nastavlja neizvjesnost porodica ubijenih u „živoj lomači“ u Pionirskoj, koje se plaše da uskoro neće imati mjesto na kojem će odati počast svojim najmilijim, jer ni njihove ostatke nikada nisu pronašli.
 
Polovinom 2010. godine Vlada RS utvrdila je opći interes za izgradnju saobraćajnice i regulaciju korita Glavičkog potoka u Višegradu, kojom je predviđeno i rušenje objekta u vlasništvu porodice Omeragić. Plan o rušenju njegovih ostataka udruženja porodica žrtava smatraju pokušajem uklanjanja tragova zločina.
 
- Na toj lokaciji planirano je rušenje samo jednog stambenog objekta i to kuće u kojoj se zločin dogodio. Neko je svjesno zonu eksproprijacije, samo u dijelu gdje se nalazi ova kuća, proširio za 4-5 metara – kazao nam je predsjedavajući SO Višegrad Suljo Fejzić. Porodice najavljuju nastavak pravne borbe.
 
- Mi se ne protivimo eksproprijaciji, ali sigurno nećemo dozvoliti da ona obuhvati kuću koja je za nas svetinja – ističe predsjednica udruženja „Žena–žrtva rata“ Bakira Hasečić.
 
 
 
(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar