VIDEO&FOTO/ Položen kamen temeljac za "Sarajevo resort": Investicija vrijedna 35 miliona dolara

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Investitori iz Kuvajta kažu da je za ovu investiciju odabrana BiH prije svega zbog dobrih prijateljskih odnosa između dvije zemlje

Sarajevo Resort / AA

Danas je u Hadžićima, u naselju Osenik, položen kamen temeljac za izgradnju kompleksa "Sarajevo resort", u koji će investitori iz Kuvajta uložiti 35 miliona dolara, prenosi Anadolu Agency.
 
Kako je u izjavi za medije kazao predstavnik investitora Golf Real estate d.o.o. Džasim El Kenderi, Bosna i Hercegovina je izabrana za ovu investiciju zbog dobrih prijateljskih veza između BiH i Kuvajta, te zbog velikog broja turista koji iz Kuvajta dolaze u BiH svake godine.
 
"Da biste shvatili kako Kuvajćani reaguju na BiH, morate znati da je prije četiri-pet godina BiH posjećivalo oko 100 turista iz Kuvajta. Dvije godine iza toga, već ih je bilo tri do četiri hiljade, a sada ih već ima oko 20.000. BiH je izuzetno privlačna ljudima iz Zaljeva, a posebno Kuvajćanima", rekao je El Kenderi.
 
Objekat će imati vještačko jezero, površine oko 12.000 kvadratnih metara, potom zatvorene bazene, bilijarsku salu, salu za stoni tenis, terene za sportove sa loptom, sadržaje za djecu, te supermarket.
 
"Imaćemo pravo turističko selo, a izgradnja će trajati oko 18 mjeseci", kazao je El Kenderi.
 
Ipak, najveći problem sa kojim se investitori koji žele ulagati u BiH susreću, jeste legislativa koja nije prilagođena investitorima, dodao je El Kenderi. Investitori iz Kuvajta očekuju da ti problemi budu riješeni što prije.
 
"Kada bi se investitori podstakli i bile im omogućene određene povlastice, dolazili bi više. Ne govorim samo o investitorima iz Kuvajta, već i Turske, Japana, Rusije i drugih zemalja. Druge zemlje u vašem susjedstvu povele su računa o tome, prepoznaju te mogućnosti, pa trebala bi i BiH", pojasnio je El Kenderi.
 
Odnosi između BiH i Kuvajta su veoma dobri na svim poljima, a to je bila prva zemlja koja je investirala u BiH po završetku rata, podsjetio je ambasador Kuvajta u BiH Nasir El Mutairi. On je dodao da Kuvajt nastoji da u BiH promoviše ekonomsku diplomatiju, te olakša put svojim investitorima i privatnom sektoru.
 
"Ovaj projekat, koji danas zvanično počinje, jedan je od onih koje Kuvajt nastoji da podstiče u BiH. Broj turista koji dolaze u BiH iz Kuvajta je ogroman. Samo ove godine, iza Bajrama, sve je bilo popunjeno", kazao je El Mutairi, dodavši da trenutno ne postoje podaci o tome koliko je Kuvajt do sada investirao u BiH.
 
Prema riječima načelnika opštine Hadžići Hamde Ejubovića, svaki višemilionski projekat bitan je ne samo za jednu opštinu, već i za svaki kanton, ali i državu Bosnu i Hercegovinu.
 
"Ovakvi projekti otvaraju proces arapskih investicija u našoj državi, koje počinju ovakvim višemilionskim ulaganjem u oblast koju mi želimo da razvijamo u BiH, a to je turizam. Kako su oni sami otvorili sebi vrata i počeli dolaziti u BiH, i njihovi agilni privrednici prepoznali su šansu za posao, gradeći ova rezidencijalna naselja", kazao je Ejubović, dodavši kako je opština izašla ususret i u što kraćem roku omogućila investitorima da pribave svu potrebnu dokumentaciju i otpočnu sa gradnjom.
 
Polaganju kamena temeljca prisustvovali su načelnik opštine Hadžići Hamdo Ejubović, ambasador Kuvajta u BiH Nasir El Mutairi, predstavnik investitora Golf Real estate d.o.o. Džasim El Kenderi, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eid Mohammed Al Thakafi, predstavnici diplomatskog kora u BiH, kao i predstavnici opštine Hadžići.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar