VIDEO / Sutra počinje popis stanovništva 2013.: Važan korak, ali i veliki izazovi za BiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ovo je prvi popis na kojem se Bošnjaci normalno određuju, normalno pišu kao Bošnjaci, i to ovogodišnjem popisu daje dodatnu važnost sa jedne strane, a sa druge nosi određene izazove, kaže za AA Hilmo Neimarlija, predsjednik Fondacije Popis 2013.

VIDEO / Popis stanovništva / Ilustracija

Popis stanovništva u BiH, važan iz više razloga za Bosnu i Hercegovinu i njene građane, počinje sutra. Nakon višemjesečnih spekulacija i odgađanja, u Bosni i Hercegovini će se nakon 22 godine krenuti na put koji će odrediti i jasno pokazati pravu sliku stanja stanovništva. Popis stanovništva će trajati od 1. do 15. oktobra.
 
O popisu, njegovom značaju, ali i nedostacima, za Anadolu Agency (AA), govorio je predsjednik Fondacije Popis 2013. Hilmo Neimarlija.
 
“Ovaj popis ima veliku važnost iz više razloga. Prije svega, prethodni popis je obavljen prije 22 godine. I u najnormalnijim okolnostima jedne potpuno smirene zemlje, jednog stabilnog društva, to bi popisu dalo jednu težinu i važnost veću nego što je uobičajno, jer popisi se održavaju svakih deset godina”, kaže Neimarlija.
 
On je, prisjećajući se posljednjeg popisa 1991. godine, kazao da je on održan u okolnostima tranzicije bh. društva, iz jednopartijskog socijalističkog sistema u višestranački sistem tržišnih i kapitalističkih odnosa.
 
“To je samo po sebi bilo vrlo ozbiljna promjena za društveni život, pa i za kretanje stanovništva”, dodaje Neimarlija, podsjećajući da je odmah nakon popisa izvršena agresija na BiH, te zločini i genocid nad Bošnjacima.
 
“Sve je to, na drastičan način, uticalo na stanovništvo BiH. Znatan dio stanovništva je stradao, kao žrtve zločina i ratnih razaranja, a značajan dio stanovništva je pomjeren iz svojih prvobitnih staništa izvan granica BiH. Stoga, ovaj popis ima višestruku važnost u smislu značenja koje ima za demografiju, za ekonomske, sociološke uvide u stanje bh. stanovništva”, pojasnio je Neimarlija.
 
Prema njegovim riječima, popis ima i drugu stranu, jer postoje oni koji bi htjeli da stanje o bh. stanovništvu, koje je u najvećoj mjeri uzrokovano ratom, ratnim zločinima, zločinima genocida, preko popisa stanovništva, na neki način, relativiziraju.
 
“Zbog toga je posebno kod Bošnjaka razvijena svijest o važnosti popisa, ali u isto vrijeme i dalekosežna osjetljivost u odnosu na implikacije i moguće upotrebe i zloupotrebe i popisa i rezultata popisa od strane onih koji bi htjeli da relativiziraju zločine i da putem popisa učine normalnim nenormalno postratno i postgenocidno stanje u BiH”, pojasnio je Neimarlija.
 
BiH je zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih. Popis stanovništva u BiH nisu niti mogu biti samo državne operacije statističke naravi, jer rezultati popisa stanovništva u ovoj zemlji imaju neposredno političko i pravno dejstvo u smislu rasporeda i organizacije političkih odnosa i snaga, kaže naš sagovornik.
 
“Od učešća pripadnika svakog od konstitutivnih naroda i ostalih u ukupnom stanovništvu, po rezultatima popisa obavljat će se rasporedi njihovog kolektivnog ili političkog predstavljanja u različitim državnim institucijama i organiziranje drugih prava”, navodi Neimarlija.
 
Govoreći o stanju u Republici Srpskoj (RS) Neimarlija podsjeća da ni do sada u entitetskim institucijama nije poštovan važeći zakon po kojem bi u svim državnim institucijama na nižim razinama trebali da budu zastupljeni i Bošnjaci i Hrvati u skladu sa njihovom zastupljenošću u stanovništvu po posljednjem provedenom popisu stanovništva iz 1991. godine.
 
Prema Neimarlijinim riječima, budući da je poznato da to nije poštovano, pretežan dio Bošnjaka u tom bh. entitetu ima opravdanu bojazan da bi tamošnje vlasti htjele i željele da iskoriste popis kako bi Bošnjaka i Hrvata po ovom popisu bilo što manje, kako bi oni bukvalno, ali i po zakonu, preuzeli puni monopol nad cijelim prostorom ili nad određenim sredinama u RS-u.
 
“Ovo je prvi popis na kojem se Bošnjaci normalno određuju, normalno pišu kao Bošnjaci, i to ovogodišnjem popisu daje dodatnu važnost sa jedne strane, a sa druge nosi određene izazove”, naglasio je on.
 
“Postoje snage u bh. društvu, postoje pripadnici različitih elita, političkih i drugih, postoje interesi mnogih, da Bošnjaka bude što manje po rezultatima ovog popisa. Stoga se nastoji zbuniti Bošnjake time što im se navodi da se izjašnjavaju kao i na prethodnim popisima, kao muslimani. Time se pokušava Bošnjake navesti da izjednače svoj etnički sa vjerskim identitetom”, pojasnio je Neimarlija.
 
On navodi da se igra i na patriotizam u BiH, tako što se pokušava natjerati bh. stanovništvo da bira da bude ili Bošnjak ili Bosanac.
 
“Svi građani BiH su naravno Bosanci i Hercegovci i za sve nas je država BiH naše zajedničko dobro”, istakao je Neimarlija.
 
On je ukazao i na važnost popisivanja bh. građana u dijaspori.
 
“Tu postoje izazovi. To je vrlo delikatno i osjetljivo pitanje za mnoge, i od učešća bh. građana koji sada žive izvan granica matične države, a koji imaju namjeru da se vrate u svoja rodna mjesta, u mnogome zavisi tačna slika stanovništva BiH koju ćemo dobiti popisom stanovništva. Stoga nam je jako značajno, jako je važno da se što veći broj ljudi, koji se nalaze izvan BiH, popiše na ovom popisu, da dođe u BiH i da se popisuju u svojim prijeratnim prebivalištima kako bismo tako dobili što tačniju sliku stanja u ukupnom stanovništvu BiH”, poručio je Neimarlija.
 
- Građani uglavnom zbunjeni -
 
Jasmin Ibrahimović kaže da je popis trebalo davno uraditi, ali da nije za ovakav način sprovođenja popisa.
 
“Uopšte nisam za ovakvo sprovođenje popisa. Nakon svih priča, ni sam ne znam kako ću se izjasniti. Ne znam jesam li Bosanac, Hercegovac, musliman, Srbin, pravoslavac”, pojasnio je Ibrahimović.
 
Sarajlija Abdulah Bučo kaže da nije dobar Izborni zakon, a nakon toga ni ostali zakoni, pa tako da ni popis ne može biti sproveden dobro, jer ništa ne funkcioniše dobro.
 
“Kampanje koje se rade vezano za popis su 'prljave'. Oni na taj način pokušavaju da razbiju bošnjački narod”, pojasnio je Bučo i dodao da se boji da popis ne prikaže lažno stanje u BiH.
 
Behija Epović kaže da je prilično zbunjena kada je popis u pitanju.
 
“Ne vidim razlog da se sada popisuje stanovništvo u BiH, jer nas nema pola. Jedino ako dođu bh. građani iz dijaspore, to će biti druga priča”, pojasnila je Epović.
 
Popis stanovništva u BiH će trajati od 1. do 15. oktobra, a koštat će oko 46 miliona konvertibilnih maraka.

 

(AA)

Pošaljite Facebook komentar