FOTO: Predstavljen program konferencije "Mjesto Prvog svjetskog rata u evropskoj historiji"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Međunarodna konferencija povodom stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata bit će održana od 19. do 21. juna 2014. godine

Foto: Anadolija

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu predstavljen je program međunarodne konferencije povodom stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata “Mjesto Prvog svjetskog rata u evropskoj historiji“, koja će 2014. godine učiniti da Sarajevo postane središte Evrope, prenosi Anadolu Agency.

Ova konferencija će biti održana 19. do 21. juna naredne godine i predstavljat će centralni naučni skup o početku Prvog svjetskog rata. Učešće na konferenciji potvrdilo je oko 120 naučnika iz 24 evropske zemlje, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

Direktor Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Husnija Kamberović kazao je da se radi velikom naučnom skupu gdje će dijalog voditi naučnici iz cijelog svijeta o svim aspektima Prvog svjetskog rata.

“Mi želimo govoriti o ideološko-diplomatskoj utemeljenosti rata, odnosima velikih sila, mjestu i ulogama malih nacija na početku rata, o odnosu imperijalizma i nacionalizma, o vojnim i diplomatskim odnosima. Mi također želimo govoriti i o odnosima običnih ljudi, o životu vojnika na frontovima, o civilima i njihovim životima, iskustvima, o ulozi žena u ratu, posljedica rata i tako dalje. Ovom konferencijom želimo pokazati da u Sarajevu možemo organizovati dobru naučnu konferenciju i da smo u stanju razdvojiti nauku od politike“, izjavio je on.

Kamberović je rekao da je ova konferencija također poruka određenim ljudima da je Prvi svjetski rat završen, što kako je kazao, “neki još uvijek ne razumiju“.

Dr. Vera Katz iz Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu rekla je da je ideja o ovoj konferenciji potakla upravo iz instituta u Sarajevu, te da će u okviru konferencije biti izloženo oko 116 referata.

“Referati će se izlagati u paralelnim panelima, koji će biti grupirani prema tematici. Mnogo više prostora će biti ostavljeno za diskusiju, a manje za izlaganje. Uvodničar konferencije će biti britanski povijesničar Mark Mazower, što nam je čast, jer se radi o uglednom sveučilišnom profesoru“, rekla je Katz.

Magistar sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Odsjeka za historiju, Amir Duranović je kazao da će se u Sarajevu na konferecniji okupiti veliki broj naučnika, prije svega, historičara koji će predstaviti svoja istraživanja i pitanja značajna za Prvi svjetski rat.

“Konferencija će biti spoj mladosti i iskustva. Za neke od učesnika možda nije čulo dosta ljudi, ali radi se o mladim ljudima koji završavaju magistarske i doktorske radove i koji će imati tu svježinu arhivskih istraživanja. Kada govorimo iskustvu, također, govorit će i profesori koji su svjetski poznati“, pojasnio je on.

Organizatori konferencije su Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu, Institute for East and Southeast European Studies (Regensburg), Research Center for the Humanities of the Hungarian Academy of Sciences (Budapest), Institute for Balkan Studies and Thracology at the Bulgarian Academy of Sciences (Sofia), Institute for National History (Skoplje), Institute for Recent History (Ljubljana), Croatian Institute for History (Zagreb) i Center for the Southeast European Studies pri Univerzitetu u Grazu.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar