VIDEO&FOTO: U Jablanici svečano otvorena Čaršijska džamija

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U gradnji džamije učestvovali su privrednici Jablanice, građani, bh.dijaspora, Republika Turska.

VIDEO / Jablanica / AA

U Jablanici je danas svečano otvorena Čaršijska džamija - ili "Džamija bosansko-turskog bratstva". Autor idejnog projekta je prof. dr Hamdija Salihović.
 
 Temeljac za Čaršijsku džamiju položen je 25. septembra 2005. godine, gradnja je počela mjesec dana kasnije, a objekt je u funkciji od mjeseca ramazana 2006. godine.
 
Džamija je izgrađena u gradu, uz magistralni put Sarajevo-Mostar.
 
Ovom događaju prisustvovalo je nekoliko hiljada vjernika iz BiH, regije, predstavnici vjerskog, društveno-političkog i privrednog života svih nivoa vlasti u BiH i visoka delegacija Republike Turske.
 
U gradnji džamije učestvovali su privrednici Jablanice, građani, bh.dijaspora, Republika Turska.
 
- Uspjeli smo nakon dvije decenije sagraditi džamiju i ona će biti pečat prisustva i napretka naše zajednice - kazao je u izjavi za Fenu Hasan Kovačić, predsjednik Medžlisa IZ Jablanica.
 
Prisutne su pozdravili mostarski muftija Seid ef. Smajkić i banjalučki muftija i izaslanik reisu-l-uleme IZ BiH Edhem ef. Čamdžić, koji su poslali poruku mira i zajedništva. Upućen je i poziv za izgradnju svih vjerskih objekata u BiH, crkava, džamija, sinagoga, kojima se dokazuje želja za suživotom.
 
- S obzirom da se naša država dizala iz pepela, nije bilo lako pokrenuti projekt izgradnje, ali su izgradnju džamije pomogli donatori iz Republike Turske - kazao je u izjavi za Fenu Suljo ef. Cikotić, glavni imam medžlisa IZ Jablanica i novosagrađene džamije.
 
- Imamo snage i trebamo ovakvim objektima i svečanostima pokazivati želju za suživotom - dodao je ef. Cikotić.
 
Među prisutnima su bili i federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.
 
 
 
(FENA)

Pošaljite Facebook komentar