VIDEO / Velika Kladuša: Zmije otrovnice napravile leglo u kući porodice Okić

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"Nismo se mogli više sami boriti protiv njih. Pokušavali smo da ih otjeramo na sve načine, ali je očigledno da su svoja legla napravile ispod poda kuće"

Foto: Nezavisne

Šestočlana porodica Okić iz velikokladuškog naselja Drenovac privremeno je morala napustiti svoju kuću zbog mnogobrojnih zmija koje su se naselile u njoj.
 
Supružnici Samir i Bekira Okić kažu kako je život postao neizdrživ zbog desetina zmija raznih veličina, te da samo pukom srećom nijedna nije ugrizla njih ili neko od njihovo četvoro maloljetne djece.
 
"Nismo se mogli više sami boriti protiv njih. Pokušavali smo da ih otjeramo na sve načine, vatrom i dimom, ali je očigledno da su svoja legla napravile ispod poda kuće", kaže Okić.
 
Dodaje kako su naposlijetku o svemu obavijestili lokalne vlasti, nakon čega su im u pomoć poslali pripadnike Vatrogasne jedinice.
 
Prema riječima vatrogasca Šefika Sadikovića, u vrlo kratkom roku usmrtili su desetak zmija. On kaže kako su u pitanju otrovnice te da je prava sreća što niko od ukućana nije stradao.
 
"Moram reći da smo u proteklih nekoliko mjeseci imali nekoliko ovakvih intervencija. Međutim, moram da kažem da mi nismo opremljeni za ovakve slučajeve, nemamo čak ni hvataljku za zmije, nego ih lovimo pomoću vatrogasnih rukavica", kaže Okić.
 
On dodaje kako je očigledno da je dotrajala kuća pravo životinjsko carstvo u malom, te da pored zmija u njoj borave i sitni glodari, kojima se hrane ovi gmizavci.
 
"Po mom mišljenju, jedini efikasan način da ovaj problem bude riješen je da kuća bude srušena i cijeli prostor deratizovan", smatra ovaj velikokladuški vatrogasac.
 
Okići kažu da novca za izgradnju nove kuće nemaju jer su nezaposleni i jedva sastavljaju kraj s krajem. Kažu kako privremeno mogu boraviti kod rođaka te se nadaju kako će se ipak naći rješenje za "deložaciju" opasnih gmizavaca iz njihovog porodičnog doma.

(Nezavisne)

Pošaljite Facebook komentar