VIDEO: TIKA donirala promotivne kućice i štandove Savezu udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

"TIKA ima predstavništva na Balkanu, u Africi i Bliskom istoku i kroz te kancelarije djeluje. Imamo 34 ureda u 31 državi, ali naravno naše aktivnosti nisu ograničene samo na 31 državu. Ostvarili smo projekte u više od stotinu država", rekao je Er.

VIDEO / Foto: Anadolija

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) donirala je 15 drvenih kućica i 15 drvenih štandova Savezu udruženja organskih proizvođača Organsko FBiH, javlja novinar agencije Anadolija (AA).

Povodom ove donacije, na Trgu djece u Sarajevu, organizovan je prijem na kojem su se prisutnima obratili zamjenik generalnog direktora TIKA-e odgovoran za Balkan i Jugoistočnu Evropu Mehmet Sureyya Er i predsjednik saveza Organsko FBiH Sead Herceg, a prisustvovali su i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH, ispred federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Anto Petić, direktor federalnog Zavoda za agropedalogiju Esad Bukala, direktor federalnog Zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović, predstavnik vlade Srednjobosanskog kantona, načelnik općine Novi Travnik Refik Lendo i mnogi drugi.

Mehmet Sureyya Er kazao je kako je TIKA osnovana 1992. godine, nakon raspada Sovjetskog saveza, te da je sad prisutna u više od 30 zemalja.

"TIKA ima predstavništva na Balkanu, u Africi i Bliskom istoku i kroz te kancelarije djeluje. Imamo 34 ureda u 31 državi, ali naravno naše aktivnosti nisu ograničene samo na 31 državu. Ostvarili smo projekte u više od stotinu država", rekao je Er.

On je istakao kako Balkan zauzima posebno mjesto za TIKA-u, a posebno BiH.

"TIKA djeluje kroz različite projekte u različitim sektorima. Naš prvenstveni cilj je doprinijeti i razvijati prijateljske i bratske odnose sa zemljama sa kojima surađujemo. Najviše smo zastupljeni u sektorima zdravstva, poljoprivrede i obrazovanja. Što se tiče ovog projekta, oko 100 proizvođača dobili su certifikat za organsku proizvodnju. Danas na ovim štandovima neće biti predstavljeni samo organski proizvodi, nego i važnost proizvodnje i upotrebe organskih proizvoda", poručio je Er.

Predsjednik saveza Organsko FBiH Sead Herceg je zahvalio prisutnima na posjeti i TIKA-i za ovu donaciju. On je rekao da je zahvalan jer su predstavnici TIKA-e prepoznali rad poljoprivrednika.

"Savez Organsko FBiH radit će na jačanju poljoprivredne proizvodnje, poljoprivrednih proizvođača i na sigurnom plasmanu organskih proizvoda", poručio je on.

Organski proizvodi na Trgu djece Sarajeva ispred BBI-a bit će izloženi danas i sutra.

(Anadolija)

Pošaljite Facebook komentar