FOTO / Traže pravo na penzije: Protest 1500 boraca pred zgradom Parlamenta FBIH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Pred zgradom Parlamenta FBiH od jutros protestvuje oko 1.500 boraca. Razlog njihovog protesta, kako kažu, je što se sa dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma želi skinuti Prijedlog zakona o dopunama zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnim uslovima.

Foto: AA

Sjednica Zastupničkog doma trebala je početi u 10.00 sati, a borci će čekati ishod, kako kažu da će ostati protestvovati pred zgradom federalnog Parlamenta ako se skine Prijedlog zakona sa dnevnog reda.
 
Borci tvrde da bez obrzira na to što zahtijeva MMF od Federacije da se usvoji cjelovit zakon o penzionisanju za sve kategorije oni ne pristaju na taj zahtjev.

 Bivši vojnici OSBiH sa teritorije Federacije BiH protestom žele izraziti svoje nezadovoljstvo što državne i entitetske vlasti do danas nisu riješile njihovo pravo i što za njih oko 1.500 penzionisanih prije više od dvije godine još nije počela redovna isplata penzija.
 
Naime, u zgradi Parlamenta FBiH održava se vanredna sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi se kao prva tačka dnevnog reda trebao razmatrati prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na povoljniju penziju u FBiH. Prihvatanjem predložene izmjene, koju je u novebru prošle godine s dnevnog reda povukla Vlada na zahtjev MMF-a, a sad u proceduru vratio Klub poslanika SDA, omogućila bi se isplata povoljnijih penzija i za pomenutu grupu bivših pripadnika OSBiH.
 
Demonstranti u razgovoru s novinarom agencije Anadolija tvrde da su im „sve političke opcije u Parlamentu FBiH obećale da će podržati izmjene pomenutog zakona“, kojim bi im bile osigurane penzije.  Kazali su da će pred zgradom Parlamenta čekati ishod sjednice Predstavničkog doma ne želeći unaprijed otkrivati svoje poteze u slučaju da predloženi zakon ne bude usvojen danas.
 
Radi se o bivšim pruipadnicima OSBiH koji su prošle godine održali višednevni protest pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH, nakon čega je dogovoreno da će se o njihovim penzijama pobrinuti entitetske vlade. Posljednju penziju iz državnog budžeta dobili su u junu prošle godine. Od tada traje njihova agonija.

 

(fena/AA)

Pošaljite Facebook komentar