Dr. Bakir Nakaš: Bruka je i sramota da ljekar u startu ima platu 1.400 KM

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Nakon 21 godine provedene na čelu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", njen direktor dr. Bakir Nakaš na funkciji će ostati još mjesec, tačnije do 26. februara, kada mu istječe mandat. U intervjuu za "Dnevni avaz", dr. Nakaš je potvrdio da još ne planira otići ...

Dr. Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice u Sarajevu / 24sata.info

... u penziju te da će se ponovo prijaviti na mjesto direktora. Dr. Nakaš dosadašnji rad ove zdravstvene ustanove ocjenjuje zadovoljavajućim, a govori i o odnosu između ljekara i pacijenata, privatnoj praksi i korupciji u medicini.

Bratska veza

- Pozvao sam sve koji su zainteresovani da konkurišu za mjesto direktora, čak sam im ponudio da mi se jave i da im dam izvještaj i programe rada bolnice. Čak ću im pomoći da naprave program rada. Koliko znam, na listi kandidata za novog direktora naći će se ime jednog od Gavrankapetanovića - kaže nam dr. Nakaš, ne želeći precizirati koji Gavrankapetanović.

Očekujete li da ponovo Vi budete izabrani za direktora?

- Imam zadovoljstvo da sam u kontinuitetu u bivšoj Vojnoj bolnici od 1. novembra 1978. godine, a na čelu bolnice od 1992. godine. Iako se bližim 65. godini, imam još dovoljno snage, znanja, umijeća i vještine za razvoj ove bolnice, mogu iznijeti njene transformacije koje će se desiti u narednom periodu. Očekujem da će nakon provedene izborne procedure doći do novog imenovanja onog ko bude propisno konkurisao i ponudio najbolji program. Smatram da se osoba koja će me najbolje naslijediti može naći u sastavu uposlenika ove kuće. Meni je stalo da ova bolnica i dalje bude uspješna i nadam se da ću ja ostati na njenom čelu, jer su rijetke kuće u kojim je ime bolnice i ime direktora u bliskoj, a da ne kažem bratskoj vezi.

Kako komentirate činjenicu da su brojni direktori javnih ustanova i drugih preduzeća birani po političkom ključu?

- Protivnik sam da se zdravstvo na bilo koji način usmjerava po političkim partijama. Nažalost, to se dešava. I sistem finansiranja je pod velikim pritiskom stranaka. Nažalost, kod nas stranke na vlasti odlučuju o svemu, te svoje ideje realizuju i preko zdravstva i zloupotrebljavaju taj sistem. Ako političkom direktoru stranka da program šta želi, a on ga artikuliše, to je pogubno za zdravstvo. Menadžer koji će se samo pojaviti u kancelariji i biti reprezent političkog pokreta je neodgovoran. Menadžer u ovoj kući moraš biti 24 sata, bolnica nije kancelarija koju ćete zaključati i otići. Bolnica je živi organizam.

U naredne četiri godine bolnica na čijem ste čelu ostaje bez značajnog broja specijalista zbog odlaska u penziju. Kakao nadoknaditi kadar?

- Nama odlazi 12 vrsnih hirurga, ginekologa, anesteziologa, internista... Moramo osposobiti mlade kadrove. Sigurno to neće biti adekvatna zamjena, ali će biti jedan od prioritetnih zadataka budućeg direktora. Kroz naš Urgentni centar svaki dan prođe 40 urgentnih stanja, pružamo više od 3.000 raznih medicniskih usluga, imamo 20 operativnih zahvata, pet poroda... Naši pacijenti zaslužuju dobar i stručan kadar.

Ukaljan obraz

Ni zdravstvo nije imuno na korupciju, od koje "boluje" većina institucija u BiH? Kako izlazite nakraj s ovim problemom?

- Znam da je po ovom pitanju bilo sudskih sporova u mnogim ustanovama... U ovoj bolnici imao sam jedan slučaj koji sam riješio u hodu. Ljekar je od pacijenta tražio 100 maraka za pretrage. Pacijent mi se požalio, suočio sam ih i tražio da se novac vrati. Taj doktor nastavio je raditi, ali njegov obraz je do penzije ostao ukaljan. I meni su nudili pare, ali ih nisam uzeo. Da sam tada uzeo, kasnije bi mi bilo lakše. Ljekarima koji primaju mito nije mjesto sa mnom. Ipak, najviše korupcije u zdravstvu ima u nabavkama, tenderskim procedurama, ustupanju radova... Korupcije će biti dok pacijenti pristaju da se s njima manipuliše.

Bruka je i sramota da ljekar u startu ima 1.400 KM

Zdravstveni radnici u Federaciji BiH nedavno su štrajkovali, želeći ukazati na svoj loš položaj i činjenicu da njihove plaće nisu povećane već pet godina. Kako to komentirate?


- Bruka je i sramota da ljekar u startu ima 1.400 KM plaću. Prema mom mišljenju, njihova startna plaća ne bi trebala biti ispod 2.000 maraka. Medicinska sestra ne bi trebala za svoj rad imati ispod 1.600, a trenutno ima 700 ili 800 maraka. Nije uredu ni da se priča da u zdravstvu ima viška ljudi. Nedopustivo je da na 30 kreveta ležećih bolesnika, od koji je 25 operisanih, službu obavljaju dva medicinska tehničara, a trenutno je to tako.

(Avaz)

Pošaljite Facebook komentar