Da li Hypo banka bježi iz BiH: Nova uprava izgubila novac i ugled zbog domaćih mešetara i "eksperata"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sumnjive aktivnosti Hypo banke koja se "proslavila" kriminalnim poslovanjem u BiH i cijeloj regiji ne prestaju. Dolazak nove uprave na čelu sa poduzetnim i na prvi pogled sposobnom Dmytrom Kolechkom izgleda da neće uroditi željenim rezultatom za nove vlasnike.


Ključni razlog njihove propasti su korumpirani i nekompetentni kadrovi koji i dalje drže sve konce u svojim rukama.
 
"Ucjenjivači  i  stručnjaci sa falsifikovanim diplomama" iz Mostara, Viteza i Sarajeva čija nam je imena nabrojao jedan od službenika ove banke pokušavaju "jamiti" što je još preostalo prije prodaje ove nekad ugledne banke.
 
"Sa tajkunima se lako dogovaraju i opraštaju im dugove, znamo vrlo  dobro iz kojih razloga, a ne brinu za brojne klijente koji su oštećeni zbog njihovih sumnjivih poslovnih poteza", rekao nam je naš sagovornik povodom štrajka radnika - graditelja shoping centra Alta u Sarajevu.
 

 Inače, danas se oko stotinu radnika, graditelja shoping centra Alta u Sarajevu, okupilo ispred ovog centra kako bi mirnim prosvjedom upoznali javnost u BiH o problemima s kojim se suočavaju oko potraživanja sredstava za izvršene radove.
 
"Oko 14 kompanija koje su radili na izgradnji objekta potražuje oko dva miliona KM. Više od 500 zaposlenika i njihovih obitelji ostali su prikraćeni za svoj rad", kazao je predstavnik domaćih kompanija izvođača radova na objektu Samir Maculji.
 
On je podsjetio da duže od dvije godine traju napori bh. kompanija da od investitora i njegovih partnera naplate svoj rad koji je "najavljen i dočekan kao velika američka investicija, a pušten je u rad krajem 2010. godine."
 
"Investitor koga je predstavljao izvjesni Tie Sosnowski, osoba koja je imala otvorena vrata kod najviših bh. dužnosnika, obećao je izvođačima radova da će njihov rad biti plaćen u najkraćem roku, nakon početka rada objekta. Nažalost, to se ni do danas nije dogodilo.  Graditelji su zato podnijeli tužbu sudu i u septembru ove godine dobili su prvostepenu presudu protiv investitora, na čiju stranu je stala Hypo Alpe Adria banka dd Mostar. Upravo zbog stavljanja  banke na stranu nesolidnog investitora, domaće kompanije su onemogućene da naplate svoja potraživanja", kazao je Miculji.
 
Dodao je da je banka preuzela objekat u svoje vlasništvo i "to na način da je zgradu čija je vrijednost viša od 55 miliona KM, dobila na ime nevraćenih kreditnih potraživanja od investitora koja iznose nešto više od 30 miliona KM. Na taj način, Hypo banka je stekla vlasništvo na objektu u centru Sarajeva za oko 50 posto od njegove vrijednosti".
 
Dok je u tajnosti preuzimala objekat ALTA u svoje vlasništvo, banka je obećavala prevarenim graditeljima da će priznati vrijednost njihovog rada i sredstava uloženih u objekat, dajući im lažnu nadu da će se konačno namiriti.
 
"Međutim, nakon realizacije svojih interesa, Hypo banka se odjednom povukla, pogazivši dana obećanja", kazao je Maculji i dodao da je na taj način, investitor svoju imovinu prenio na banku, pa se više od njega ne mogu naplatiti nikakva sredstva.
 
Maculji je dodao je da će "prevareni graditelji" nastaviti putem suda pokušavati ostvariti svoja prava, a u petak i subotu je najavio mirnu šetnju i okupljanje ispred Ambasade SAD u Sarajevu, "jer je ambasador SAD u BiH položio kamen temeljac i otvorio shoping centar Alta".
 
Prava adresa za traženje svojih prava je upravo centrala Hypo banke u Sarajevo koja je vlasnik ovog na sumnjiv način finasiranog objekta od strane nekih direktora ove banke, a ne Ambasada SAD-a.


(24sata.info/Onasa) 

Pošaljite Facebook komentar