Vlast šuti i mirno gleda: Ko i zašto u BiH toleriše "Ravnogorski četnički pokret"!?

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ravnogorski četnički pokret krenuo je u oštru ofanzivu na Bosnu i Hercegovinu, a ovdašnje vlasti šute i na sve to mirno gledaju. Riječ je o klasičnoj fašističkoj organizaciji kojoj su vlasti BiH dozvolile da se zvanično registruje i time stekne i legalitet i legitimitet!

Godišnji sabora na Manjači / 24sata.info

Nakon prekjučerašnjeg okupljanja četnika u Srebrenici i Bratuncu gdje je molitvu služio vladnika Vasilije Kačavenda, Ravnogorski pokret organizuje dva nova skupa svojih članova. Prvo će se četnici okupiti 17. jula u Gornjoj Slatini kod Bosanskog Šamca, a za 20. i 21. juli zakazan je veliki četnički skup na Manjači. Iz Ravnogorskog pokreta najavljuju da će na Manjaču, u Stričiće kod crkve na Klisini, doći hiljade četnika iz BiH, Srbije i Crne Gore koji će tu dva dana kampovati.

Pridružit će im se i sveštenici Srpske pravoslavne crkve koji su zaduženi zaduženi za molitve i davanje blagoslova ravnogorcima. Naravno, oni će  biti u četničkim uniformama, nosit će četničke zastave, pjevat će četničke pjesme i klicati i zaklinjati se na odanost ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i ostalima. Uostalom, sve je to viđeno i prošlog jula na skupu četnika, također na Manjači.

Inače, Ravnogorski pokret kao organizacija djeluje na teritoriji Srbije, BiH i Crne Gore, a u našoj zemlji nosi naziv Ravnogorski pokret otadžbine Srpske.

Unutrašnje uređenje je, reklo bi se, vojničko i Ravnogorski pokret otadžbine Srpske ima osam okruga.

Predsjednik okruga Posavine i Trebave je Živko Sekulić, a na čelu hercegovačko-romanijskog okruga je Nedeljko Kokošar. Predsjednik podrinjskog okruga je Novak Mičić, a okruga za Semberiju i Majevicu Trivo Lukić. Na čelu dobojsko-ozrenskog okruga je Jovo Vukeljić, a okruga Lijevče-Kozara-Motajica Slobodan Marić Dalton. Predsjednik zamijsko-janjskog okruga je Dušan Sladojević, a okruga za Krajinu Miloš Morava.

Treba reći da je Jovo Vukeljić ujedno i predsjednik Ravnogorskog pokreta za BiH, Srbiju i Crnu Goru, a Dušan Sladojević je i predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske.

Ravnogorski pokret u BiH ima izuzetno razvijene veze i saradnju sa dvije klasične fašističke organizacije koje su registrovane u Srbiji i gotovo sve akcije i skupove zajednički organizuju.

Organizacija "Obraz" osnovana je 2004. godine sa sjedištem u Beogradu i njeni pripadnici su učestvovali u prekjučerašnjem četničkom orgijanju po ulicama Srebrenice.

"Pokret 1389" iz Beograda ubraja se među najopasnije fašističke organizacije u Evropi. Njeni pripadnici promovišu vjersku, rasnu i nacionalnu netrpeljivost, a u njihovom programu doslovno stoji da im je prvi zadatak "Pokreta 1389" borba protiv Evropske unije.

I pored brojnih zahtjeva, vlasti Srbije nisu zabranile te dvije fašističke organizacije. Prema nekim izvorima, i "Obraz" i "Pokret 1389" imaju svoje ćelije u Banjaluci, Bijeljini, Doboju i nekim drugim gradovima u Republici Srpskoj.

(san)

Pošaljite Facebook komentar