BiH: Za popis će biti potrebno 25.000 popisivača

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Za predstojeći popis stanovništva 2013. godine u BiH biće potrebno oko 25.000 popisivača, zbog čega će Agencija za rad i zapošljavanje pokušati da na tim poslovima angažuje ljude sa evidencija zavoda za zapošljavanje - rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Adnan Delić.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH / 24sata.info

U BiH se zaključno sa 30. junom na evidencijama zavoda za zapošljavanje nalazilo 537.992 lica, što u odnosu na kraj maja predstavlja povećanje za 1.472 lica, rekao je direktor Agencije za rad i zapošljavanje.

Delić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da se u BiH zaključno sa 30. junom na evidencijama zavoda za zapošljavanje nalazilo 537.992 lica, što u odnosu na kraj maja predstavlja povećanje za 1.472 lica.

Delić je istakao da se u prvih šest mjeseci na evidencije zavoda i službi zapošljavanja prijavilo 46. 227 lica kojima je prestao radni odnos, što je za 2,5 odsto više u nego u istom periodu 2011. godine.

On je naveo da je u junu registrovano 6.878 lica kojima je prestao radni odnos, što je za 229 više nego u maju, dok je u odnosu na juni 2011. godine taj broj veći za 596 ili 9,5 odsto.

Delić je napomenuo da i Agencija za rad i zapošljavanje i entitetski zavodi za zapošljavanje u otežanim uslovima realizuju programe u okviru aktivnih mjera zapošljavanja.

On je rekao da su velike potrebe za radnom snagom iskazala i tržišta rada Rusije i Turske, a i firme iz BiH se vraćaju na tržište u Libiji.

Delić napominje da je sa Slovenijom ratifikovan sporazum o zapošljavanju radnika, što je potrebno učiniti i sa ovim zemljama, kao i sa Hrvatskom i Crnom Gorom kako bi radnici iz BiH mogli ostvariti svoja prava.

Prema njegovim riječima, registrovan je veliki postotak rada na crno, što pokazuje i podatak da više od 200.000 ljudi iz BiH radi na crno.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar