BiH: Vatrena stihija ugrožava i stanovništvo

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Područja Trebinja i Bratunca u Republici Srpskoj, kao i Mostara i Konjica, te stolačke opštine u Federaciji BiH najteže su ugrožena vatrenom stihijom, a situacija se može pogoršati s obzirom na najavljenu visoku temperaturu, potvrđeno je u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Gašenje požara / 24sata.info

"Prema informacijama Republičke uprave civilne zaštite, postoji mogućnost ugrožavanja kuća i domaćinstava u regiji Trebinja, dok u Bratuncu nisu ugroženi građani i kuće, već šumsko bogatstvo", rekao je Srni pomoćnik ministra bezbjednosti za civilnu zaštitu Samir Agić.

Prema njegovim riječima, situacija je kritična i na području Mostara gdje se vatra približava domaćinstvima, ali još nije zabilježeno da su negdje direktno ugroženi stanovništvo i kuće.

Ministarstvu bezbjednosti stigao je zahtjev Federalne uprave Civilne zaštite za traženje međunarodne pomoći za područje Mostara. Agić je istakao da je u toku izrada dokumentacije koja će biti upućena Savjetu ministra na razmatranje, ali i da je potrebno da u Mostaru bude proglašeno stanje prirodne nesreće.

Požari su evidentirani na području Zenice, koji je pod kontrolom, te u pograničnom dijelu BiH sa Crnom Gorom, zbog čega je nakratko bio obustavljen i pogranični saobraćaj. Velikim naporima za sada je zaustavljen požar na lokalitetu Velika Hranislava na Bjelašnici.

Agić je upozorio da se situacija može pogoršati s obzirom na najavljenu visoku temperaturu.

"Ministarstvo bezbjednosti je u stalnoj komunikaciji sa Oružanim snagama BiH zbog angažovanja helikoptera, koji ni danas ne djeluju", rekao je Agić, te naveo da nema informaciju kada bi mogao biti završen remont helikoptera.

Agić je, zbog toga, uputio apel građanima koji žive na područjima zahvaćenim požarima da, u okviru mogućnosti, pomognu vatrogascima i upozorio na maksimalan oprez prilikom paljenja plamena na otvorenom prostoru.

Prema njegovim riječima, u aktivnost na borbi protiv požara uključio se i potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo koji je iz odobrenih budžetskih sredstava naložio hitnu nabavku naprtnjača za vatrogasce i stanovništvo Bratunca.

Agić je rekao, da za sada, nema informacija u kojoj mjeri je ljudski faktor uzrok požara u BiH i da bi taj podatak trebalo da dobiju od nadležnih institucija.

"Međutim, sva dosadašnja iskustva govore o tome da je više od 70 odsto požara koji se pojave na otvorenim prostorima rezultat ljudskog nemara", naglasio je Agić.

(srna)

Pošaljite Facebook komentar