Ima se, može se: Kako je Vranica dobila posao na izgradnji zgrade CBBiH

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Žarković je poznat po tome što je u Upravnom odboru CB BiH, u kojem ima naknadu od pet hiljada km za jedan ili dva sastanka mjesečno?


U Banjoj Luci je u toku izgradnja impozantnog novog sjedišta Centralne banke BiH za područje RS. Zgrada se gradi u centru Banja Luke, na lokaciji Paskuline ciglane, a vrijednost projekta procijenjena je na 12 miliona maraka. Jedan od ključnih ljudi koji su donijeli odluku o izgradnji ove zgrade u Banjoj Luci, ali i na još četiri lokacije širom BiH (Mostar, Brčko, Sarajevo) jeste član Upravnog odbora Centralne banke BiH Vasilj Žarković.
 
Kada je počela gradnja zgrade, Žarković je to pravdao potrebom za preseljenjem u nove, funkcionalnije prostorije. Zgradu inače gradi banjalučko preuzeće Vranica. Šta otkriva, kako se ovih dana priča u kuloarima CB BiH, zapažen angažman Žarkovića oko ovog projekta? Naime, tvrdi se da je Žarković nedavno uselio u luksuzan stan u Banjoj Luci koji je napravila Vranica, ista ona kompanija koja gradi zgradu CB BiH u ovom gradu?!
 
Inače, Žarković je poznat po tome što je u Upravnom odboru CB BiH, u kojem ima naknadu od pet hiljada km za jedan ili dva sastanka mjesečno?! Imenovan je u vrijeme dok mu je trajala zabrana kandidranja i imenovanja na javne dužnosti koju mu je izrekla Centralna izborna komisija BiH zbog sukoba interesa.
 
Naime, Žarković je od 6.11.2006. do 2.8.2007. godine istovremeno obavljao funkcije savjetnika za privredni sistem i finansije člana Predsjedništva BiH iz RS-a Nebojše Radmanovića te člana Upravnog odbora Lutrije RS-a. Njemu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju neposredno ili posredno biranu funkciju u periodu od četiri godine nakon učinjenog prekršaja, tj. od 2.8.2007. godine.


 
(Slobodna Bosna)