Trebinje: Otvoren Sajam vina i meda

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Trebinju je večeras otvoren Sajam vina i meda koji je okupio četrdesetak proizvođača iz Bosne i Hercegovine.

Trebinje / Srna

Otvarajući festival vršilac dužnosti gradonačelnika Trebinja Dobroslav Ćuk zahvalio se pčelarskoj zadruzi "Žalfija" i Udruženju vinara Istočne Hercegovine "Vinos" koji, kako je rekao, svoje proizvode stavljaju u službu razvoja zajednice.
 
"Okupljajući veliki broj pčelara i vinara sa ovih područja i jedni i drugi od krševite Hercegovine nastoje da iskoriste ono što je najvrednije i što je prirode podarila i to bogatstvo pretaču u vrhunske proizvode koji imaju šansu da postanu naš brend", rekao je Ćuk i dodao da će grad Trebinje i ubuduće podržavati njihov razvoj.
 
Obraćajući se prisutnim izlagačima, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je da su vinova loza, svaki cvijet od koga se pravi med i maslina tri najplemenitije časti koje je dao Gospod na zemlji.
 
"Nama u Hercegovini je Bog dao da to sve imamo i u ovom medu i vinu. Možemo da se ogledamo kao bogati ljudi onim što je Bog dao i vrijedni da na najbolji i najčasniji način uzmemo ono što je darovano kao blagotat", rekao je vladika Grigorije.
 
U ime Saveza udruženja pčelara Republike Srpske Radivoje Maksimović je poručio da su pčelari Istočne Hercegovine u proteklom periodu aktivno radili na očuvanju i proširenju pčelarskih kapaciteta i promociji kvalitetnih pčelinjih proizvoda sa ovog područja, koji su postali proznati brend i van granica BiH.
 
Predsjednik Udruženja vinara i vinogradara Istočne Hercegovine "Vinos" Zoran Vukoje istakao je da su vina sa ovog područja postala brend i svjetski poznati i priznati proizvodi.
 
Na šestom sajmu vina svoje proizvode izložilo je 11 proizvođača sa područja Istočne Hercegovine, a na sajmu meda koji se održava treći put trideset izlagača iz Bosne i Hercegovine je predstavilo med, proizvode od meda i pčelarsku opremu.

(Srna)

 

Pošaljite Facebook komentar