Mujić: Nasilje nije privatna stvar, posebno ako se priča o vršnjačkom nasilju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Fondacija Cure okupila je danas na konferenciji uvodničarke različitih profila u namjeri da problem nasilja bude sagledan s psihološkog i pedagoškog aspekta, uz pomoć adekvatne analize, te uloge medija.

Foto: FENA - 24sata.info

Aktivistkinja Fondacije Medina Mujić kazala je, prije konferencije nazvane 'Rodno uvjetovano nasilje: Pogled iz drugog ugla - nasilje u vezama mladih', da je cilj potaknuti bh. društvo na razmišljanje da nasilje nije privatna stvar.

- To je javna stvar, posebno ako se priča o vršnjačkom nasilju, nasilju u vezama mladih. U slučaju nasilja nad ženama, porazan je podatak da u BiH, od početka ove godine, imamo osam ubijenih žena. Znači, kod nas se ne poštuje Istanbulska konvencija, a potpisali smo je i ratificirali. Nemamo sistemsko rješenje suzbijanja nasilja. Nevažno je, pričamo li o nasilju nad ženama, nad mladima ili o bilo kojoj drugoj populaciji - kazala je.     

Naglašava namjeru Fondacije da taj problem sagleda s različitih uglova, uz pomoć uvodničarki različitih profila.

- Bilo je bitno uključiti i medijski segment da bismo vidjeli na koji način novinari i novinarke izvještavaju o nasilju. Nažalost, često vidimo da su priče o nasilju najčešće u rubrici 'crna hronika'. Najčešće je akcent i fokus na osobi koja je preživjela nasilje, a malo pričamo i izvještavamo o osobama koje počine nasilje. Počinioci se nekako stavljaju u drugi plan. U medijskim izvještajima, u većini slučajeva, kaže se da je žena izazvala nasilnika, potakla da se to nasilje dogodi i slično - kazala je aktivistkinja Mujić.  

Pedagoginja-psihologinja iz Srednje škole primijenjenih umjetnosti Maida Bavčić govorila je na toj konferenciji o situaciji u obrazovnom sistemu.

Uvodničarka Saša Knežević je jedna od autorica analize u kojoj je rađen prijedlog zakonskog okvira kad je u pitanju udžbenička politika, a novinarka Vanja Semić govorila je o medijskom izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju.

Konferencija je jedna od aktivnosti iz projekta, koji finansira CFD 'Rodno uvjetovano nasilje:Pogled iz drugog ugla - nasilje u vezama mladih'.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar