Izrael nastavio s napadima u Pojasu Gaze uprkos primirju

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Izrael je nastavio s napadima na mete palestinske grupe Islamski džihad u Pojasu Gaze u ranim jutarnjim satima u petak, saopćila je izraelska vojska, manje od dana nakon što je krhko primirje stupilo na snagu kako bi zaustavilo najintenzivnije sukobe u toj regiji u posljednjim godinama.

Foto: Agencije

Varljivi mir stupio je na snagu u četvrtak u Izraelu i u Pojasu Gaze nakon što je sporazum o prekidu vatre između Izraela i Islamskog džihada postignut uz egipatsko posredovanje. 

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako se zvanično naziva izraelska vojska, počele su napadati Gazu "nakon  što su rakete neselektivno ispaljene prema izraelskim civilima".

Mos'ab al-Breim, portparol Islamskog džihada, izjavio je da njegova grupa poštuje ono što je dogovoreno uz egipatsko posredovanje i da među palestinskim grupama postoji konsensuz da se očuva trenutno zatišje. 

Sporazum uključuje prekid ciljanih ubistava Izraela, zaštitu palestinskih demonstranta u Gazi i mjere na okončanju blokade Gaze, saopćio je portparol.

Nikolaj Mladenov, mirovni posrednik UN-a za Bliski istok, koji je otputovao u Kairo kako bi pomogao u dogovoru o primirju, na Twitteru je zatražio od obje strane da "pokažu maksimalnu suzdržanost".

Primirje nije zvanično potvrdila izraelska vlada.

Vojni portparol Jonathan Conricus izjavio je da su (Izrael) informirani o prekidu vatre te da je  Egipat igrao ključnu ulogu, prenosi dpa. 

 

 

(FENA)

 

 

 

Pošaljite Facebook komentar