Predsjedništvo BiH danas o migrantskoj krizi, za Dodika "jalova priča"

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

U Sarajevu će danas biti održana hitna sjednicula Predsjedništva BiH zbog migrantske krize.

Foto: 24sata.info

Predajedavajući Predsjednjštva BiH Milorad Dodik navodi da bi to sve mogla biti "jalova priča, jer nema Vijeća ministara koje bi nešto operativno moglo i da uradi po tom pitanju“.

Nije htio, kaže, da odbije da sazove sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po posloviku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali, kako kaže, Vijeće ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

- Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do toga plana – rekao je Dodik.

 

Vojska na granici

Komšić, također, predlaže da Predsjedništvo BiH naloži ministrici odbrane Marini Pendeš da zapovijedi uporabu i razmještaj vojno-policijskih, inženjerskih, izviđačkih kao i drugih postrojbi Oružanih snaga BiH radi podrške i pomoći patrolama Granične policije BiH u kontroli granice BiH sa Srbijom i Crnom Gorom radi sprječavanja ilegalnih prelazaka državne granice. Prema tom prijedlogu, upotreba i razmještaj postrojbi Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korištenje naoružanja i bojevih sredstava.

Ovakvom zahtjevu se usprotivio Dodik poručivši da nikad nećr dati saglasnost da vojska izađe na granicu između RS i Srbije.

 

 

 

(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar