Čović: Ostaje nam veliki posao

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović održao je večeras press-konferenciju na kojoj je govorio o rezultatima Općih izbora u BiH.

Dragan Čović / 24sata.info

Čović se zahvalio hrvatskom glasačkom tijelu i svima onima koji su podržali HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor (HNS) na ovim izborima.

Kad je u pitanju odaziv na izbore, kako je ocijenio, on je iznad svih očekivanja i planova HDZ-a. Smatra i da je podrška HDZ-u i strankama HNS-a daleko iznad očekivanja
- Podrška je mnogo bolja nego što smo to mi planirali, iako smo išli sa nekim maksimalističkim zahtjevima da ćemo doći do hrvatskog člana Predsjedništva sa nekih 140.000 glasova. Mislim da će taj broj biti bar za 10 posto premašen i da ćemo doći do 150.000 ili 155.000 glasova - kaže Čović.

Prema njegovim riječima, hrvatski narod poslao je vrlo jasnu poruku svima u BiH, i prijateljima Bošnjacima i Srbima i međunarodnim institucijama da on jeste konstitutivan, da razmišlja proevropski i da ima vrlo jasan plan, iako je malobrojan, da vrlo jasno povede BiH u pravom smjeru.

- Žalosti me što naši prijatelji Bošnjaci to nisu razumjeli i što su kroz svoj projekat evidentno, prema glasovima koje mi dosad imamo, opredijelili se da izaberu dva člana Predsjedništva. Ja sam duboko vjerovao da to neće uraditi, jer ova naša potpora je bila toliko dominantna unutar hrvatskog glasačkog tijela i uveliko će preći 80 posto - naglašava Čović.

To nam, nastavlja, daje za pravo da zajedno sa našim prijateljima Bošnjacima promišljamo svoju budućnost.

- Ne možete Hrvatima birati legitimne predstavnike ni u Dom naroda, ni u Predsjedništvo. To je put nazadovanja, to nije evropski put. A to je poruka, naravno, i predstavnicima međunarodnih institucija. Mi smo se dugo zalagali da dobijemo izmjene Izbornog zakona kako bi u njemu definirali poziciju hrvatskog naroda ili legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, u skladu s odlukom Ustavnog suda. Sada vidite zašto nismo pristali na neke sitne preinake, jer vidite kakva je mogućnost realno u rukama brojnijeg naroda ako se želi zloupotreijbiti nekakav izborni mehanizam - ističe Čović.

A opet s druge strane, dodaje, vjeruje da će u bošnjačkom narodu biti dovoljno mudrih ljudi da razumiju "da ovo što se sad uradilo ili se pripremalo nije dobro za bošnjački narod, a ni za BiH".

Naglašava kako ga posebno veseli da je, kako je rekao, potpora projektu zajedništva na isti način manifestirana i u Posavini, i u Žepču, i u Usori, i u središnjoj Bosni, i u Hercegovini...

- Ti postoci su toliko nadmoćni da, kada ih analizirate, mi ih nismo u zadnjih 20 godina imali ni na blizu sličnoj razini. Ostaje nam veliki posao da napravimo jednu vrlo jasnu strategiju svog ponašanja u političkom životu - dodaje Čović.


(24sata.info)

Pošaljite Facebook komentar