Vlada Njemačke odgovorila Šotriću: Održavanje Partizanskog groblja važna dužnost i obaveza

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Predsjednik Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru, Sergej Sergio Šotrić dobio je odgovor na pismo koje je uputio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel početkom novembra prošle godine. U tom je pismu Šotrić upoznao Merkel sa stanjem u kojem se nalazi Partizansko spomen groblje.

Foto: 24sata.info

U odgovoru Njemačke savezna Vlade Knut Abraham, predsjedavajući odsjeka Savezne Njemačke Vlade za: Srednju - Juznoistočnu - Istočnu - Evropu i Centralnu Aziju, se zahvaljuje za pismo, čestita Šotriću na izboru za predsjednika "Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru".

Abraham piše da je Šotrićev izvještaj o predstojećoj obnovi - sanaciji ovog spomenika primljeno i pročitano sa velikim interesovanjem, te da je održavanje ovog sjećanja vrlo važna dužnost i obaveza. Dodaje, da vrlo žali zbog slučajeva vandalizma novijeg datuma nad ovim spomenikom.

Abraham piše i da Savezna Kancelarka  Angela Merkel budno i sa velikom pažnjom prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini...

“I pored činjenice, da "Bundeskanzleramt" trenutno ima puno prioritetnijih obaveza (trenutno se vode sondirajući razgovori sa ciljem pokušaja formiranja nove savezne vlade između CDU i SPD) i pored činjenice da smo u ovom periodu imali niz praznika - neradnih dana - (Božić, Nova godina), odgovor Njemačke Savezne Vlade je stigao neočekivano brzo”, kaže Šotrić.

 

(24sata.info)