Ukinute mjere zabrane za 12 osumnjičenih za višemilionski kriminal krađe šume

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Sanja Ljuboje ukinula je mjere zabrane za 12 osoba osumnjičenih za višemilionski kriminal u vezi prodaje državne i privatne šume na području KS i HNK-a.

Arhiv / 24sata.info

"Mjere zabrane su ukinute uprkos tome što je sud utvrdio da postoji osnovana sumnja da su počinili više krivičnih djela i to udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave, šumska krađa i nedozvoljena trgovina.
 
Postupajuća sutkinja je i pored činjenice da je opsežna istraga u toku i da se za osam osoba osnovano sumnja da su počinili krivična djela u okviru službene dužnosti, ukinula mjeru zabrane obavljanja poslovne aktivnosti. Također, ukinute su mjere zabrane kontaktiranja i sastajanja osumnjičenih sa svjedocima. Na ovakvu odluku Tužilaštvo KS je uložilo žalbu Općinskom sudu u Sarajevu", stoji u saopćenju Tužilaštva Kantona Sarajevo.
 
Podsjećamo, osumnjičene osobe su zaposleni u Kantonalnoj upravi za šumarstvo KS Duran Mešanović, Taib Šahić, Mihret Dajdžić, Elvir Husanović i Adnan Husanović, uposlenik Kantonalne uprave za šumarstvo HNK-a, te Admir Čomor, zatim geometar Esed Pačariz iz Mostara, policajac iz Hadžića Edinu Kazić i policajac Memnun Madžuka, te Samir Bukala direktor društva Barsa, Ermin Mujkić, direktoru društva Balkanika, i Muris Maljić.
 
Za njih je isprva bio određen jednomjesečni pritvor, a potom i mjere zabrane.
 
Njih se sumnjiči da su od 2013. do 2017. organizirali i vršili nezakonitu sječu državne i privatne šume na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

(Klix)
 
 

Pošaljite Facebook komentar