Merkel: Nakon Brexita više neće biti napuštanja EU

Autor
Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla za njemački list Passauer Neue Presse da se ne pribojava da će nakon Brexita još zemalja odlučiti napustiti Evropsku uniju.

Arhiv / 24sata.info

 "Ne. Države članice, naravno, imaju različite ideje kako odrediti budućnost, no sveukupno put naprijed je jasan, više saradnje", odgovorila je Merkel listu na pitanje pribojava li se da će još zemalja napustiti Uniju.
 
Ona je kao područja saradnje istaknula odbranu, nadzor vanjskih granica EU-a, ekonomsku politiku i borbu protiv islamističkog ekstremizma.
 
Čelnici EU-a pripremaju se u subotu proslaviti 60 godina zajednice, samo nekoliko dana prije no što će britanska premijerka Theresa May pokrenuti proces izlaska Velike Britanije iz EU-a.
 
Merkel je rekla da najavljeni početak procesa izlaska Velike Britanije u srijedu neće zasjeniti samit povodom 60. godišnjice Rimskih ugovora kojima je stvorena Evropska ekonomska zajednica.
 
"Posao će u idućim godinama ići u oba smjera, s jedne strane su pregovori o izlasku s Britanijom, a s druge razmatranja kako EU od 27 članica pripremiti za budućnost", kazala je Merkel.

 

(FENA)

Pošaljite Facebook komentar