Tri Britanke, od kojih jedna ima neizlječivi rak, srušile su svjetski rekord u veslanju preko Atlantika, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.

Kat Cordiner, kojoj je dijagnosticiran sekundarni rak jajnika, s veslačicama Abby Johnston i Charlotte Irving, stigla je na otok Antiguu u nedjelju navečer.

Žene su završile prijelaz dug 4.800 kilometara od La Gomera na Kanarskim otocima do engleske luke za 42 dana, sedam sati i 17 minuta, skrativši za nevjerovatnih sedam dana vrijeme prethodnog rekorda ženskog tria u Talisker Whisky Atlantic Challengeu.

Ženama su porodice i prijatelji, koji su doputovali na otok, priredili emotivnu dobrodošlicu na doku.

Kad su prvi put nakon 12. decembra stupile na kopno, rekle su da se osjećaju “ganuto i sretno” i da imaju osjećaj ljuljanja.

Veslanje preko drugog najvećeg oceana na svijetu priznato je kao ogroman test izdržljivosti.

Više ljudi popelo se na Mount Everest nego što je uspješno preveslalo Atlantik, a manje od 20 posto oceanskih veslača su žene.

Smatra se da je Cordiner prva osoba koja se uhvatila u koštac s tim izazovom kao osoba oboljela od raka.

Žene prikupljaju novac za organizacije za borbu protiv raka – Cancer Research UK, Macmillan Cancer Support i The Royal Marsden Cancer Charity.

Organizatori utrke rekli su da su pokazale da je nemoguće moguće.

Cordiner (42), Irving (31) i Johnston (32) bile su na brodu od 7,6 metara zvanom Dolly Parton i veslale su naizmjenično po dva sata uz dva sata odmora.

Kad su krenule, Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, poslala im je rukom napisanu poruku u kojoj im je poželjela dobro more.

Tokom svog epskog putovanja doživjele su ogromnu vrućinu, ogromne noćne valove, nesanicu, žuljeve na rukama i morske pse koji su pratili njihov mali brod.

Međutim, izdržale su zahvaljujući odlučnosti.

Na putu su proslavile i Katin 42. rođendan uz flašu prosecca.

Cordiner je oboljela od raka grlića materice 2019. i ljekari su joj odstranili matericu no ostavili su jajnike jer je željela zalediti jajašca. Nakon toga su joj i jajnici odstranjeni. No, u junu 2020. pojavili su se bolovi u abdomenu i metastaza na srcu. Operisana je, prošla je kemoterapiju i sad je u remisiji.

( Hina)